Hakovan sajt odeljenja za visokotehnološki kriminal

Sa čime bi ovo moglo da se uporedi: recimo, kao kada bi neko ukrao sve točkove sa svih vozila odeljenja saobraćajne policije. I to zato što niko nije pazio na vozila, a lopovu bilo slatko da se dokaže.

Zlonamerni upadi na sajtove su jedan od vidova hakerskog delovanja. Što viši nivo sajta, to veća slava među mamlazima koji nemaju pametnija posla. Večeras se desio proboj, ni manje ni više, nego portala Posebnog odeljenja Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. U domaćim okvirima, ovo je sveti gral za hakere. Meni se, međutim, čini da neko od administratora nije baš najbolje uradio svoj posao.

Ne znam kad se tačno desilo: informacija je već uveliko kružila fejsbukom i ja sam je dobio iz dva izvora negde između 23:15 i 23:30. dok sam opaučio par komentara i napravio slike ekrana, bilo je već 23:43. Oko 23:45, primetio sam da je sajt oboren…

Uhvatio sam dve slike – pornografija koja je uključena u sadržaj stranice je bila različita na ćiriličnoj i latiničnoj naslovnoj strani. Engleska verzija naslovne strane je sadržala neki tekst čiju sliku sam zaboravio da “upucam”. Te slike ne mogu da podelim, jer nisu za svačije oči, ali nije ni bitno.

Moj komentar je kratak: ako ne uhvate dripca do jutra, imaju ceo sutrašnji dan da naprave popis i zatvore dućan kao nepotreban. Hajde, momci, pokažite šta znate.

Inače, dok sam ovo pisao, evo ga opet (ovog puta bez slike na ćiriličnoj verziji)! BRUKA!

bruka!

Zaboga, ljudi, suspendujte taj server već jednom!

(Via; tnx Džoni)

10 komentara na temu “Hakovan sajt odeljenja za visokotehnološki kriminal”

  1. super ti je pleonazam “proboj”… sasvim regularno uđeš na sajt (visoko sofisticiranim alatom za hakovanje u narodu poznatim kao Internet Explorer), u polja za logovanje upišeš default Yoomla user/pass, uđeš i menjaš. meni je mnogo zanimljiviji lik koji predaje sigurnost mreža na “Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија”, a ne zna da odgovori na pitanje da li takva akcija predstavlja kršenje zakona… 🙂

    1. Proboj je možda neodgovarajuća reč kada je reč o takvom sticaju okolnosti, ali ima isti smisao. Znaš, može neko da naiđe na otvorena vrata stana, uđe i pokrade sve što tamo zatekne – on će i dalje biti provalnik iako vrata nisu oštećena.

      A što se tiče predavača na raznim strukovnim školama… Nije ta škola ni prva ni poslednja koja je nakupila predavače s koca i konopca, niti je taj jedini koji raspolaže samo virtuelnim kvalifikacijama. Ali, oni su druga tema, doći ćemo i do njih.

      1. odbijam da se složim. ovo je kao da nekom daš narezan ključ od stana, a zapišeš sebi u onenote “e pa ne možeš da uđeš”…

        1. Nije njima dat narezan ključ, nego je ključ bio ostavljen u bravi. Da li sam dobro razumeo da je admin ostavio podrazumevanu Joomla lozinku? Radije bih da pričamo o problemima koje izazivaju tako “vešti” administratori. Ovim drugima neka se bave policija i psihijatri.

        2. i ja sam tako shvatio, i ta kombinacija je ključ u ruke… ili hajde, bar ispod otirača… 🙂

  2. E, vala, neka su hakeri orgijali po sajtu ovih diletanata.

    Reč je o grupi političkih aparatčika koji su zbog affiliate marketinga uhapsili dvojicu Kragujevčana po optužbom da su neovlašćeno priređivali igre na sreću.

    Iz sličnih pobuda su uhapsili i Predraga Bećirića. Čovek je matematičlim putem iskoristio propust u konceptu SMS licitacija, a oni ga optužuju za prevaru!

    Nemaju veze s mozgom, al’ zato imaju državnu silu iza sebe. Treba ih ogoliti do kraja.

    1. Možda bih mogao da se složim da su dotični diletanti, ali ne mogu da se složim sa podrškom tim likovima. Uostalom, screenshotovi koje sam noćas uhvatio na hakovanom sajtu baš i ne govore o nekome ko je taj hakeraj sproveo u nameri da oponira stavovima tog odeljenja, već nekog ko svoju nemoć iskazivanja stavova kompenzuje još nižim oblikom diletantizma – onim koji je zasnovan na animalnim porivima. Da li dotični haker uopšte zna za primere koje navodiš kao opravdanje za taj čin? Ne bih bio baš siguran u to.

      1. Da nije bilo neznanja i nemara “državnih organa”, ne bi adolescenti u teranju mogli da izigravaju hakere i kače pornjavu po državnim serverima.

        Ako ogoljavanje nekompetentnosti mogu da izvedu i ovi što se briju gumicom, tim bolje.

    1. Bez želje da pravdam i branim one koji su upali na sajt, ali ono “Dragi idioti” treba da bude usmereno prevenstveno (i jedino) osobama koje su zadužene za bezbednost sajta!

      Bez obzira da li su oni koji su upali klinci ili nisu, kazna koja im sledi(?) sigurno ne može da nadomesti bruku nanetu Posebnom odeljenju. Ako su uopšte i imali neku (dobru) reputaciju…

Komentari su onemogućeni.