I ja sam Srbija

Citat dana dolazi od onih koji mi bez pitanja uzimaju novac za svoj rad, krijući se iza državne uredbe, pri čemu im ne smeta da prekidaju program, čak i informativne emisije, reklamama čije emitovanje masno naplaćuju. Oni sebe nazivaju Javnim servisom. Ja ih nazivam javnom brukom.

Posle sinoćne utakmice, cela Srbija je u šoku.

Maja Žeželj,
Drugi dnevnik RTS
12. maja 2011.

Slažete li se sa ovim?

Evo, ja odgovorno izjavljujem da sam državljanin Republike Srbije, da se nalazim na teritoriji Republike Srbije, da nisam napuštao teritoriju Republike Srbije duže od četiri meseca i da nisam ni u kakvom šoku. Pogotovo zbog nekakve utakmice u sportu o čijoj stvarnosti činjenice ne razumeju samo oni koji to ne žele.

21 komentara na temu “I ja sam Srbija”

  1. Ovaj nemili događaj implicira samo jednu stvar. Kao kod psihologa: šta vam prvo padne na pamet, prva asocijacija. Meni je palo na pamet, pošto sam gledao meč: tako je počeo raspad bivše Jugoslavije. Na fudbalskoj utakmici (mislim da je Hajduk – Crvena Zvezda).

    Eto sad prilike da se lepo raziđemo. 🙂

    A mogao bi da uvedeš rubriku “citat dana” ili još bolje “glupost dana” u koju bi mogla da ulazi i više od jedne izjave. Iz naše Vlade stižu razne glupe izjave non-stop, ali se Predsednik ne da: on obično zna da zavuče takvu glupost da ne možeš da dođeš sebi sat vremena. Rubrika bi mogla da se zove možda i “vesti iz nesvesti”, eventualno “mudrolije vragolije”.

    1. Da, bogati, crnjak… Inače, beše Dinamo, utakmica u Zagrebu, sa kim ono beše. Fudbal sam prestao aktivno da pratim još 1980, taman da upamtim da beše utakmica u Poljudu, Hajduk – Zvezda, koja beše prekinuta 4. maja 1980. kad je Broz umro.

      Ovaj citat već ima tag “glugen”, tako da može da se prevede u zbirni termin “glupost dana”. A što se tiče pakovanja više od jedne izjave – udri Mujo u tamburu, navali po komentarima, nemam ja ovde monopol na citiranje.

      A što se tiče izjava političara… Razmišljao sam tako kako predlažeš, tamo negde kad sam počinjao sa Suštinom pasijansa. Tad sam odlučio da, po arbitrarnom izboru, plasiram kao citat dana samo one izjave političara koje nekako same nađu put do mene. Da sedim ispred TV ekrana ili na portalima vesti da bih lovio gluposti političara, svakako ne dolazi u obzir. Ja volim da se bavim samo onim budalaštinama koje se meni sviđaju, a aktivno praćenje izjava srpskih i inih političara nije na tom spisku.

      Tu takođe postoji i jedan ne baš mali moralni problem. Redovno citiranje izjava političara bi za mene bilo kao da se podsmevam nekome što je bolestan ili invalid; elem, podsećam te da ja političare smatram bićima drugog reda; i to nije nikakva pesnička figura, nego čvrsto mišljenje koje zastupam. Onog nesrećnog, umornog, tako umornog, patetičnog i zadihanogggkhhhh Cvetkovića sam zajebavao jednom — i dovoljno je. On, jadan, pripada onoj vrsti ljudi kojima ne želim zlo, ama ne želim im ništa, jer oni su sami sebi najveća kazna.

      Citati dana su neredovni baš zato što ih ne lovim. I zato će biti raznoliki, kad ih ima: vredni pamćenja, vredni zaborava, pozitivni, negativni, duhoviti, tužni, mudri i, kao danas, glupavi k’o tocilo.

      1. Ja volim da se bavim samo onim budalaštinama koje se meni sviđaju,…

        😀

        1. Drago mi je da te to zabavlja, nego ja to ozbiljno. A mogu da garantujem, ama da se opkladim u jednu Soko Štark krem bananicu, da i ti imaš sličan životni stav. Kako vreme bude prolazilo, sve ćeš lakše prepoznavati da zaista misliš tako. Slutim, prepoznaćeš uskoro, ako već nisi.

        2. Znam, bre, da je ozbiljno. Rascerenim smajlijem nisam ni mislio da naglasim neozbiljnost izjave (ne može se naglasiti ono čega nema), te se izvinjavam svima koji su to tako protumačili. :

          P.S.
          Dobio bi opkladu. Samo… Ako ti poštar onako lomi “Nacionalne geografije” (dobar li mi je prevod), šta bi tek uradio sa krem-bananicom? 😉 A, dalje, ako cela nekako i dođe do sandučeta, da li bi cela prešla putanju od sandučeta do tebe? 🙂

        3. Ma šta se bre sekiraš? Ti, kanda, zaboravljaš šta sam ja odavno objavio:
          Da biste razumeli suštinu pasijansa, moraćete da izdržite mnogo toga neprijatnog.
          Zato ne nasedaj na provokacije. Pre svega, na moje 😀

          A što se opklade tiče, nećeš se izvući, kad si je već ozbiljno prihvatio. No, ništa pošta: imenujem tvog Aleksu za izvršioca opklade. Kao dokaz izvršenja, hoću fotografiju 😉

        4. Štonokaženašnarod “da ne pravim zazubice” sliku (odnosno link na istu) sam poslao emaJlom.

          Da ne ostane na blogu “otvorena opklada”… O:)

      2. Vidi ovako: ne moraš da ideš da tražiš izjave po medijima, dovoljno je da otvoriš *bilo koji* u bilo kom trenutnu i – voila!

        Ovo što sledi se događa u realnom vremenu. Sad idem na b92.com… 19:27

        19:27 Tadić: Sarkazam ne rešava probleme (obećava, idem da čitam)… 19:28

        19:28 “Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je za zemlju najznačajnije otvaranje novih radnih mesta i istakao da su vremena takva da je potreban optimizam.”

        (ispod stoji fotografija sa majmunskim osmehom)

        E sad, treba mi jedno 10 minuta da dođem K sebi jer me je tako prosvetlila mudrost da sam u šoku. Pisanje završeno 19:29.

        Eto, dva minuta ukupno.

        1. Pa da: gurneš glavu u septičku jamu, pa si onda u šoku kad shvatiš da si umazan.

          Kao šo rekoh, ja NEĆU da tražim citate. Ima i pametnijih izjava vrednih čitanja, pa i pamćenja, nego što su to izjave političara.

        2. Najzad neko da primeti.

          Već sam izgubio nadu. Izgleda da neki ovdašnji komentatori ne čitaju ni tekst, a kamoli između redova.

          Šta da se radi. Svetu se ne može ugoditi.

  2. anti pitanje me razbilo. a kad smo kod “šoka” za njega sam saznao tek večeras 12-05 u kasne sate i izvinjavam se celoj Srbiji što sam tako ostao nešokiran.
    Eto meni sutra šoka i paradoksa, jer treba svoj sopstveni afto da registrujem. lako je drugima, nije u pitanju njihova mašina.

    1. Sad mi je pitanje 1+1. 🙂

      Inače Grbin blog možemo slobodno da zovemo onaj, kome je potreban kalkulator da biste napisali nešto (na stranu druge ozbiljne mane).

      1. Ako ti je potreban kalkulator da odgovoriš na ta pitanja, onda ja stvarno nemam reči.

        Nego, više me zanima na koje to druge ozbiljne mane misliš.

        1. Ako praviš spisak osoba kojima treba cinculator da bi poslali komentar, dopiši i mene. 😐 Bez njega nema šanse da bih (u razumno vreme) rešio pitanje postavljeno na primer ovde

  3. Parafraziraću, a opet ću se praviti kao da citiram “zadihanogggkhhhh”:

    Ove godine će kurs malo rasti i malo padati, tako da će svi biti zadovoljni.

    Jes’ da sam imao ekonomiju (i kao predmet, i kao oblasti u okviru drugih predmeta/ispita) i u srednjoj i na faksu, ali je ne treba mnogo poznavati da bi se znalo koliko je ova izjava – u najmanju ruku – poražavajuća.

    1. Izmenio bih samo dva slova u tvojoj izjavi: ‘ra’ -> ‘ni’ (u reči “poražavajuća”: ponižavajuća).

      Glupost meseca, izvesno. Strašno.

      1. Nije meseca; možda dana ili sata. Osim ako Tadić nešto nije rekao, onda je konkurencija već žestoka.

      2. Ah, da – NI*. Slažem se.

        Nego, mesec još nije gotov; možda još neko, kô što banem reče, uđe u konkurenciju. Samo, tu imamo dva problema/pitanja – prvi i drugi. Prvi, kriterijum dodele prvog mesta? Drugi, čemu ovakvo takmičenje?

        Kad sam poslao (parafrazirani) citat, nisam ni mislio da ga stavim u konkurenciju, nego, eto,…

        ___
        * Je l’ se seća neko vitezova koji govore “Ni!”? 😆

        1. Je l’ se seća neko vitezova koji govore “Ni!”?

          Eto, vidiš. I iz banalne rasprave može da ispadne zanimljiva asocijacija.

          Da ne poveruješ, dvaput sam gledao taj film, jednom gore od drugog: najpre sa krljave VHS kasete (hm: da li je “krljava VHS kaseta” pleonazam?), a drugi put sa divže veličine kutije od šibice.

Komentari su onemogućeni.