Verifikacija, pre svega

Dok svet ne može da odluči da li je najčuveniji dobitnik Nobelove nagrade za mir uspešniji kao komičar ili kao borac protiv terorizma, hajde da se pozabavimo problemom kvaliteta referenci na Internetu.

Ali samo posredno, kroz citat dana:

Šta se daje večeras u pozorištu?...

Problem sa citatima na Internetu je u tome što je teško utvrditi njihovu autentičnost.

Abraham Linkoln,
predsednik SAD

(Via)

5 komentara na temu “Verifikacija, pre svega”

  1. Jedno vreme sam gajio miao da napravim sajt na kojem će se nalaziti izmišljeni(?) citati poznatih ličnosti. Caka bi bila u tome što bi (skoro) svako mogao da doda neki citat, samo ako dokaže da mu takav citat treba za neki seminarki, maturski, diplomski ili sličan rad. Ili možda za blog… 😉

  2. Reklo bi se, isprva, da je to dobra ideja. Međutim, još je Konfučije Aristotel Džej Leno uh… još je Kant, ne, Noam Čomski… uh… još je Diotalevi rekao da nema smisla citirati druge 😀

    1. Tja… Ja da sam ‘teo da citiram sebe, pisao biK blog. 😉

  3. A kom citatu je lako potvrditi autentičnost bez obzira na medij?

    Da imamo sve osim Interneta, pa kad nešto kažu na TV-u, radiju ili napišu u novinama ja ne vidim način kako bi utvrdili autentičnost, osim ako to napiše medij koji je za sebe izgradio status onog koji ne brlja (NG npr). Čak i takav, on ne može da objavi sve moguće informacije, pa idemo da ih tražimo u drugim medijima čija autentičnost je upitna. Takve informacije je ranije bilo uglavnom nemoguće proveriti.

    Danas baš zahvaljujući Internetu se autentičnost informacije lako proveri ako onaj koji to čini zna gde da gleda i kako da gleda. Ova Linkolnova izjava je, očigledno, sama sebi provokativna antiteza.

  4. >> medijima čija autentičnost je upitna

    treba

    medijima čije autentičnost informacija je upitna

    (ove brojke u anti-spam pitanju rastu? uskoro će mi trebati kalkulator da napišem komentar)

Komentari su onemogućeni.