Kompendijum beskorisnog znanja

Ovo bi moglo da se otvori kao posebna tema na Suštini pasijansa. Ako ima navijača, neka se jave u komentaru: želite li da sakupljamo beskorisne činjenice? Čak i takve, korisnije su od tzv. akcija Vlade Srbije, pa kao takve imaju legitimitet.

Evo jedne izrazito zanimljive informacije koju odavno niste imali nameru da saznate:

Sve ovo na deveti je...

Eto, sad vam je sigurno lakše zbog ovog saznanja.

Šumenko je ovo znao još kad je bio mali.

12 komentara na temu “Kompendijum beskorisnog znanja”

  1. Odavno se sa nekim drugarima bavim idejom da napravimo enciklopediju “nepotrebnog znanja”. Za početak, ko je izmislio šibicu i čičak-traku, dve tako genijalne stvari? Grbiću, očekujem tačan, proveren i dokazan odgovor, kako to već biva kod tebe.
    PS bravo za studenta!

  2. Uh, uh, uh, uh, uh… Samo da odnesem tetki lek… Za velcro traku je lako (tu čak nije problem verovati Vikipediji), jedino ne znam za šibicu, jer je pitanje šta ćemo smatrati prvom šibicom… Samo tetki da odnesem lek da prelistam julski NG… Nego, ako tebi NG nije dovoljan, pa hoćeš da budeš urednik i kompendijuma enciklopedije beskorisnog znanja u okviru SP, dobrodošao si 😉

  3. Tržište ovakvih knjiga je prilično dobro pokriveno kod nas 🙂 Ovog časa su mi u knjižari na dohvat ruke četiri naslova koja iscrpno obrađuju temu o kojoj govori domaćin:

    Noel Botam: “Knjiga nepotrebnih informacija”, IC Bulevar, N. Sad, 2006.

    http://www.amazon.com/Book-Useless-Information-Noel-Botham/dp/B000PC6XDG/ref=pd_sim_b_4

    Noel Botam: “Knjiga još nepotrebnijih informacija”, IC Bulevar, N. Sad, 2007.

    http://www.amazon.com/Ultimate-Book-Useless-Information-ProbablyDont/dp/B001IDZJV8/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1309591523&sr=1-1

    Ben Šot: “Šotova originalna svaštara”, Čarobna knjiga, Beograd/N. Sad, 2007.

    http://www.amazon.com/Schotts-Original-Miscellany-Ben-Schott/dp/B000B85BHS/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1309590156&sr=1-1

    Savo Nikolić: “Putnici Nojeve barke”, NNK International, Beograd, 2008.

    http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/124233_Putnici+Nojeve+barke_ISBN:978-86-83635-75-7

  4. Ja sam uvek za trivia znanje, beskorisno znanje koje potiskuje korisno znanje iz mozga. Ionako dosta toga zaboravljam. 🙂 Za odgovor na ovu poruku upisati anti-spam pitanje: 2897/315.

  5. Sad kad znam koliko je 71*3, mogu da napišem još jednu poruku. 🙂 Glasam za najkorisniji izum – bicikl! Genijalan izum koji se od nastanka do danas nije ništa promenio. Pitanje je, Igor je prvi počeo, ko je zapravo izmislio bicikl na dva točka?

  6. Moj kolega Bane ima problema da skonta koliko je 71*3?…

    Nego, momci, bojim se da ovde nešto nismo najbolje užljebili. Ako ste vi zamislili da bi kompendijum nepotrebnog znanja izgledao tako što vi pitate, a ja odgovaram, onda ste se u nečemu prevarili. A ako želite da napišete prilog za tu temu, apsolutno ste dobrodošli!

    Uzgred, Bane: ako i postavim neko deljenje, ono je uvek celobrojno. Ovo se iz aviona vidi da nije celobrojno deljenje. A svaki čitalac između redova će se i sam setiti zašto postavljam aritmetičke izraze koji su “komplikovani”, u retkim prilikama kad to činim.

    1. Ama, dovoljno je 1*2 ili 1+1, bot ionako rešava jednako dobro oba problema. Samo ako ga neko usmeri.

      Drugo, kako si zamislio ovaj odeljak o beskorisnom znanju? Ti pišeš, a mi čitamo (i ne pitamo ništa)? Ili mi pišemo ovde u komentaru, a svi čitaju? 🙂

      U Nju Jorku je šansa da na Bozić padne sneg 1:4.

        1. A ovo je vrhunac:

          Ako neprekidno prdite 6 godina i 9 meseci, stvorićete dovoljno gasa da razvije energiju atomske bombe.

          🙂

      1. Pa dobro, to za anti-spam bot, prosto je stvar inspiracije, a ponekad je i sredstvo za čitanje između redova.

        A odeljak o beskorisnom znanju može i sam da se razvije. Ja pišem, ti pišeš, on/ona/ono piše, mi pišemo, … 🙂 Ako imaš nešto vredno objavljivanja, rado ću ti dati status gostujućeg blogera na Suštini pasijansa. A oko same tehnike objavljivanja, možemo da se dogovorimo u svaka doba.

  7. Verovatno se slažete da je dosta beskorisno znati gde je Ostrvo vaznesenja?
    Takođe, vrlo verovatno je i to da nikada tamo ni vi ni ja nećemo otići.

    Dakle, jedna bubuljica od ostrva na pola puta od Afrike do J.Amerike, sa Britanskom vojnom bazom, 900 ljudi i zelenim kornjačama, pripada dosta poznatijem ostrvu Sv.Jelena koje je jugo-istočno, poznata samo filatelistima zbog retkosti marki i sa valutom “Funta Sv. Jelene”.

    Ne bih ni ja znao da moja (polugluva) tašta nije slučajno okrenula broj telefona na dotičnom ostrvu, pokušavajući da pozove prijateljicu u Bačkoj … Kaže: ” ne zna ona, slabo se čulo, nešto kao ispod vode” ( !? hmmm :),
    No, tek kad je stigao telefonski račun :((( stvari su počele da se odmotavaju u nazad: račun, zahtev Telekomu, lista poziva, lako uočen broj na listi sa oko minut razgovora i povećim cehom, pozivni Moravice i Ascensiona su slični… aha, tu smo! a gde je to?)

    e, ako još želite još beskorisnih informacija, evo ih na
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ascension_Island
    Možda vam ovo ipak bude trebalo na Milioneru 🙂

Komentari su onemogućeni.