Rođendan Nikole Tesle

Na današnji dan 1856. godine, rođen je Nikola Tesla.

Nikola Tesla (1856 - 1943)

Računam, nema potrebe da vas davim činjenicama, jer o Tesli i sami znate bar ponešto.

O Tesli je rečeno mnogo. Nažalost, i više nego što bi bilo potrebno, jer često ga iz usta i iz tastature istiskuju oni koje Tesla uopšte ne zanima kao naučnik eksperimentator, inženjer vrhunskog kalibra i inovator sa vizijom razumevanja prirodnih fenomena koje je kanalisao u dela koja su izmenila svet. Umesto toga, stalno se pojavljuju neki ludaci koji turaju čoveka u ezoterični kontekst, u priče koje nemaju vezu s vezom, u ideje koje ni jotu od nauke ne podrazumevaju.

Mada, šta je to spram mitomanije kojom blatimo ime slavnog naučnika. U Srbiji je to više od sporta: to je nacionalni program.

7 komentara na temu “Rođendan Nikole Tesle”

  1. volter je smatrao da o mrtvima treba govoriti istinu, valjda zato da bi živi bili opomenuti da paze šta rade. zato na dan proslave bilo kakvih teslinih jubileja, volim da se podsetim teslinog mišljenja da se mesec ne obrće oko svoje ose.

    1. Čitao sam svašta (i provereno i neprovereno), ali prvi put čujem/ćitam da je imao takvo (pogrešno) mišljenje… :

      1. Mislim da postoji jedan opšti problem u poimanju Teslinog nasleđa: mitomanija. Ništa novo: to nije samo opšti problem, nego i opšta osobina koju volimo da primenimo nad uspešnima dok ih svojatamo.

        Mitomanija nam ne dozvoljava da budemo realni, pa je zbog toga nepoželjno reći da je čovek prolupao pod stare dane. Ništa čudno za genije: većina njih pruži svoja veličanstvena dela negde u vreme fizičkog zenita, do 30-35. godine života. Posle toga počinje mentalno urušavanje pod stalno nadolazećim idejama. Tesla nije ni prvi ni poslednji koji je postao žrtva sopstvene genijalnosti.

        Ali, gde to sme da se kaže: realnost je tabu tema u Srbalja. Mi bismo jako hteli da razumemo sve što mu je duvalo kroz glavu, a izvesno je da mu je duvalo svašta. Ono što je proradilo, poput veličanstvenog nasleđa višefazne naizmenične struje i induktivnog motora, sada bi trebalo da da legitimitet i idejama koje su pale — a da li ih je sam odbacio u časovima lucidnosti ili je bio zaglavljen u nemogućnosti da isproba sve te sulude ideje (čovek je ipak bio praktičar, zapamtimo), saznaćemo na Sveti Nikad.

        Mnogo je toga pomešano, verujem da je mnogo i iskrivljeno u tumačenjima, te da nikad nećemo zbilja saznati neku punu istinu. Uto se pojavljuju i pobornici raznih teorija zavere, kao i tumači pankosmičkih sila (od kojih je sila žute štampe najveća), pa nam ne dozvoljavaju ni trunku mira da racionalno razmislimo o svemu.

        1. Ne verujem da smo jedinstveni po pitanju mitomanije. Princip povratne sprege čak bi to i potvrdio – mitomanija je da smo jedinstveni po pitanju mitomanije. 😉 Verovatno je ona kod nas (Srbalja) nama najizraženija, jer je bliska i neke od nas nervira, čak i kad ne možemo tu mnogo da promenimo… Ali, generalno, mitomanija je veća što je obrazovanje manje (i kroz prizmu pojedinca i kroz prizmu mase).

        2. ma, ako smo zbog nečega u svetu jedinstveni, to je potreba da budemo jedinstveni 🙂 mogao bi se locirati nepresušni izvor te potrebe u kakvoj premudroj ustanovi ili među hiljadugodišnjim (pod)nosiocima “istine”, ali, kako kaže grba, let’s not go there…

  2. čuj mišljenje, čak je i pisao o tome. ali to je momenat koji je veoma kompatibilan sa celom teslinom biografijom, i na njene blistave trenutke ne utiče: on je bio veoma tanak sa teorijskom fizikom, ali je živeo u vreme kada teorijsko predznanje nije bilo potrebno za sjajne pronalaske – tada su ljudi vezivali decu za akumulatore i kupovali kondome sa radijumom.

    1. Sa finesom u ovoj ispravci mogu da se složim, dakako. No, sad predlažem hodanje na prstima, da ne probudimo bauke… Očepili smo temu kojoj nema kraja i konca.

Komentari su onemogućeni.