Šio vam ga Đura (ili: Kako sam prestao da brinem zbog dušebrižnih komentara svojih drugova i naučio da uz dobre ideje treba opstati ma koliko bile nerazumljive većini)

Kada se pojavio onaj spot, ispao sam kriv što sam ga podržao. A sad, izjava Ivana Tasovca tačno dovodi taj slučaj na mesto za koje sam se nadao da će predstavljati razrešenje. Stpljen, spašen.

Počelo je sa spotom “Hvala što ne dolazite” u kojoj je kvintet limenih duvača iz Beogradske filharmonije izašao na raskrsnicu ulice Strahinjića Bana, odsvirao jedan diksi standard, a zatim razvukao transparent “Hvala što ne dolazite”.

Hvala što ne dolazite

Tog spota više nema na jutjubu, ali je preostao jedan divlji snimak prolaznika.

EDIT: a onda se klip vratio.

A onda se sve izvrnulo. Dušebrižni su svašta govorili; mene su napucali govoreći da je to autogol. Najgore od svega, to mi je govorio čak i drugar koji dobro zna da ja podržavam cinizam protiv gluposti. Pa dobro, šta da se radi, pomislio sam, valjda ne možemo svi uvek da mislimo isto. Uvažio sam druge stavove, odmahnuo rukom i nastavio dalje.

A onda je večeras na jutjub okačen sledeći klip, otvoreni odgovor Ivana Tasovca, direktora Beogradske filharmonije. Ne znam koliko će preživeti, ali evo ga sada ovde za vas:

Eto.

Moram da prenesem jedan komentar, jer taj sve govori:

Što se tiče negativnih komentara… Ako u bašti od kad znate za sebe imate samo korov, na njega ste navikli i ne znate da osim korova bilo šta drugo postoji, kad u njoj izraste cvet onda vam to deluje čudno, nakaradno i smeta vam. E, zato vam smeta Tasovac. (u potpisu: TheProkletnik)

Ostaviću bez zaključka, jer, pošteno: gadi mi se da polemišem sa onima koji ne nalaze za shodno da razdvoje lične animozitete od suprotstavljene ideje. Iz nekog razloga, postoje ljudi kojima se Tasovac ne dopada. Mene zabole patka za to; vidim da se čovek bori za opstanak kuće koju vodi i nekako ne uspevam da razumem šta je loše u tome.

Ipak, imam završnu poruku za sve koji ne misle da je svirka u Silikonskoj dolini bila dobra ideja, a pozajmiću je od samog Ivana Tasovca. Evo je ovde.

Hvala na pažnji.

6 komentara na temu “Šio vam ga Đura (ili: Kako sam prestao da brinem zbog dušebrižnih komentara svojih drugova i naučio da uz dobre ideje treba opstati ma koliko bile nerazumljive većini)”

  1. Ne bih ovo smatrao odgovorom Tasovca. Više mi deluje kao deo čitave akcije, gde je (provokativni) nastup limenog kvarteta bio jedan deo, namenjen i ovima i onima, a ova izjava namenjena samo(?) onima. U tom smislu ona ne predstavlja Plan B, nego nastavak celokupne (provokativne) akcije; ovakva reakcija (dela) javnosti se očekivala, pa se objavljivanjem izjave samo čekao odgovarajući trenutak…

    Teško da bih mogao da poredim Tasovca sa cvetom među korovom; što je i dobro za njega. Jer… Korov niče sam od sebe, sam je sebi (za)dovoljan, a gde može širi se. Pojava cveta bi bila kratkotrajni(!) izuzetak, a mislim da Tasovac nema nameru da ova provokacija kratko bljesne i u tom smislu se ne ponaša kao (pasivni) cvet.

    1. Taj mogući scenario ima smisla. Kako god, ostvaren je korak dalje, pa taman i ukoračili u živo blato. Sledeći korak će da boli, plašim se: strepim od patriJota koji bi mogli da navale da se bacaju gorepomenutim bakljama.

      Idemo dalje. Nadam se.

      1. Da, idemo dalje. Ali bojim se da nećemo stići daleko. Ko god da reaguje na ovu provokaciju, pokazaće svoju inteligenciju. Oni kojima nije stalo do toga da li će “ispasti glupi u društvu” teško da će razumeti celokupnu izjavu, ali ona ionako nije njima namenjena. Oni koji su razmeli izjavu, nemaju potrebe da na nju odgovaraju.

        Mislim da bi najbolje (za društvo) bilo da nije javno ne reaguje na ovu izjavu. Ali da, ipak, oni kojima je namenjena budu njome provocirani da nešto i učine povodom (opšte) kulture (i vaspitanja) ovog naroda. Al’ tu se opet vraćamo na drugu rečenicu ovog mog komentara. 🙁

  2. jedva se reših aritmetike.
    meni se svideo koncertić, na koji gledam kao vrlo otkačen i savremen način popularizacije BGD-FIL i onoga čime se ona bavi i šta radi. sve posle tog performansa, čak i sam Tasovac me NE INTERESUJE.

  3. Са уживањем сам одгледао и почетни догађај и ову изјаву. Човек је надасве писмен, уме добро да срочи текст и (још већа реткост) да га лепо и разговетно прочита.

    Држим палчеве да му ово успе. И да је ово само мали почетак контраофанзиве културе.

Komentari su onemogućeni.