Lytro kamera je upravo promovisana

Kako stoje stvari, kockice su se upravo složile: Lytro kamera dolazi na tržište početkom 2012. godine. Već sanjarim jedan komad za sebe. Kako je to dobra igračka…

Sećate li se moje priče o kameri koju samo uperite i slikate, ne brinući o fokusu? Lytro kamera prikuplja sve svetlosne informacije, pa fokusira posle. Tačnije, stalno posle. Kad god poželite. Evo, probajte: kliknite bilo gde u mutni deo ove fotke.

A ima toga još, pa proverite…

Revolucionarna tehnologija, koju je patentirao i proletos svetu objavio mladi inženjer po imenu Ren Ng, zasnovana je na tzv, plenoptičkom efektu, što upravo beše i predmet njegove doktorske disertacije 2006. godine. Za krajnjeg korisnika, sva ta silna matematika i fizika iza ovog efekta je nebitna: trik je u tome što ne možete pogrešiti u fokusu. O ovome je do juče bilo mnogo spekulacija, a onda smo 19. oktobra, na zvaničnoj promociji, konačno ugledali Lytro kameru. Dakle, evo je:

Dragi moji: pred vama je prikaz Lytro kamere u tri boje i dva tehnička modaliteta. Veličina je 11×4×4 cm, ima na sebi tri dugmeta (prekidač, okidač i klizač za zum) i mali displej kukavnih karakteristika. Sivi i plavi komad su varijeteti modela sa ugrađenih 8 GB, što je dovoljno za oko 350 ekspozicija. Crveni komad ima 16 GB kapaciteta i prima oko 750 ekspozicija. Cena jeftinijeg će biti 400 USD, a skupljeg 500 USD. Pretprodaja je već počela!

Uspeće.

Ja uopšte nemam dileme: ovo će uspeti. Kompanija Lytro, koja je startup sa početnim kapitalom od 50 miliona dolara, završiće 2012. godinu tako što će svi upirati u nju kao u najuspešniju fabriku gedžeta u toku godine. A kad krene nova Lytro generacija koja bude zasnovana na uspehu i profitu prve generacije, a na tržištu dođe do ponovne granulacije, pitaćemo se kako je svet konzumerske foto-tehnologije uopšte bio moguć pre Lytro kamere.

A kako – isto kao što je svet bio moguć pre džepnog kalkulatora, pre PC računara i pre mobilnog telefona. Skeptici poput uvaženog komentatora mog prvog posta će ostati na “ozbiljnim” fotoaparatima, baš kao što ću i ja, jednom kad nabavim DSLR. Svet će i dalje biti podeljen na one koji okidaju fotografije i na one koji ih stvaraju. Trik je u tome što će ovi prvi od sada biti u prednosti. A ovi drugi će se mučiti kao i do sada. Svet se i dalje okreće, neka cveta hiljadu cvetova i tako to.

Pročitajte nešto više u ovom i ovom članku na portalu vesti sajta dpreview.com; oba članka su od 19. oktobra. A živ je i blog koji je pratio rađanje nove tehnologije u fotografiji.

(Via)

9 komentara na temu “Lytro kamera je upravo promovisana”

  1. uh, koji će fajt da bude između ovoga & iPhona 5 (ili već koji je sledeći broj)… 🙂

  2. Hej, ja bih jako voleo da refokusiram naknadno neke fotke na kojima sam promašio fokus, to deluje kao sjajna ideja. Implementacija mi se na žalost uopšte ne sviđa.

    Ne možeš da promeniš bateriju, dakle životni vek ovog sokoćala je automatski ograničen na par godina, koliki je životni vek baterije. Ne možeš da ubaciš memorijsku karticu, već očekuju da im platiš 100USD za dodatnih 8GB memorije. Majušni ekran i samo dva dugmeta, valjda će ekrančić biti touch screen pa ce možda biti i još nekih kontrola, bar da nam daju da podesimo dužinu ekspozicije i blendu (ako ovo čudo uopšte ima blendu). A prema priloženim fotkama rezolucija je izgleda majušna, otprilike za Facebook, a ne za neku ozbiljnu primenu. Za sada mislim da profesionalci i entuzijasti neće imati koristi od ovoga. Možda u nekom sledećem, naprednijem modelu.

    Rečeda sanjariš o jednom komadu za sebe, ali sudeći po tehničkom kvalitetu tvojih fotki mislim da bi ti bolje legao neki napredniji foto aparat, za ovih 400USD već može da se kupi neki PEN sa kit objektivom, a za 500 i SLR.

    1. Pazi ovako: ja sam se već izjasnio da bih hteo da imam ovaj fotoaparat kao igračku. Da zajebavam prodavce na tezgama na pijaci; veći aparati su nezgodni za tu svrhu. Ne vidim Lytro kao sredstvo za kreacije u fotografiji. Mislio sam da sam bio jasan u svom tekstu kada sam se odredio prema tome.

      Profesionalci i entuzijasti? Zaboga, pa njima ova spravica nije ni namenjena; štaviše, uveren sam da dalji razvoj i neće ići u tom smeru. Postoji sasvim dovoljno široka niša potencijalnih korisnika ovog aparata u širokom konzumerskom populusu. Ne treba da imaš negativan stav prema ovoj tehnologiji samo zato što ne nalaziš sebe da bi ti koristila. Prosumer, mirrorless kamera ili pravi DSLR – sve je to i dalje na raspolaganju. Neće se potražnja za tim klasičnim nišama promeniti ni za jotu.

      A uticaj na mlatioce? Izvesno je da će procenat ekspicitnog digitalnog đubreta biti manji nego do sada 🙂

      Nepromenljiva baterija? Eh, pa i za iPod rekoše da ne može da se promeni baterija, pa se na kraju ispostavilo da može 😉 Koncept proprietary hardvera je vrlo dobra stvar – kad gledaš iz ugla onog ko to nudi 🙂 Potrajaće neko vreme dok se Lytro ne stabilizuje; a vreme prolazi i patent će isteći; onda će se naći i drugi… Već viđeno, zar ne?

      1. “Profesionalci i entuzijasti? Zaboga, pa njima ova spravica nije ni namenjena; štaviše, uveren sam da dalji razvoj i neće ići u tom smeru. Postoji sasvim dovoljno široka niša potencijalnih korisnika ovog aparata u širokom konzumerskom populusu.”

        Jasno je da ovo nije namenjeno fotografima, a to je šteta, jer bi njima naknadno fokusiranje bilo najzanimljivije. Prosečni potrošači su savršeno zadovoljni kada je sve u fokusu, a to sa kompaktnim aparatom nije toliko teško postići, što manji senzor, veća je dubinska oštrina.

        “Nepromenljiva baterija? Eh, pa i za iPod rekoše da ne može da se promeni baterija, pa se na kraju ispostavilo da može ;)”

        Zato i ne volim Apple, prodaju preskupe proizvode, sa takvim ograničenjima, zahvaljujući odličnom marketingu i primamljivom dizajnu. A ovaj proizvod je izgleda namenjen Apple-ovim poklonicima, to pokazuje i dizajn proizvoda i marketinška kampanja.

        I u pravu si. Ja ovo sigurno neću kupiti. Jeste mi malo krivo što nisu mislili na nas i napravili nešto što bi mi hteli da kupimo, s obzirom da su prve najave govorile o revoluciji u fotografiji i bile na svim fotografskim sajtovima… Kupiće likovi koji kupuju telefone od 500E. Daće još 500 za ovaj aparat koji će praviti slike koje će izgledati kao da su slikane tim telefonom, sa jedinom razlikom da će imati malu dubinsku oštrinu, pozadina će biti zamućena i to će biti tako kul 🙂

  3. Него, за нас са јефтинијим улазницама, неколико питањаца:
    – а јел’ може то сокоћало да изоштри СВЕ?
    – а јел’ може да не изоштри ништа?
    – у који чин је унапређено?

  4. Zanimljivo štivo za dodatno čitanje – o konceptu i perspektivama Lytro kamere, sa tezom koja glasi: Svaka nova tehnologija traži mesto i sredstva za svoj rast. Dobro rečeno. Više o tome na stranici: http://www.pixiq.com/article/lytro-will-grow [EDIT maj 2013: nije više dostupno]

    1. zanimljiv tekst, koji nažalost završava tamo gde treba da nastavi – a to je kritika samog uređaja. sama lytro kamera nije ono što bi trebalo da bude. ovo nije 1994 godina, 17 godina je donelo mnogo toga. mislim da bi, sa tačke gledišta korisnika, lytro kamera trebalo da bude ono što je dvd bio cd-u, a bluray dvd-u: da izgleda isto ali da može više.
      drugo, ako je gospodin ng tvorac i sistema i kamere, lako je moguće da dobijemo apple 2: nešto što će biti isključivo jedna firma, za svim manama koje kod apple proizvoda vidimo; i da će upravo ta činjenica (a ne opštenarodna sreća korisnika) biti osnovna kočnica svih potencijalno sjajnih primena ovog čuda. da nastavim paralelu: da je apple pobedio sa svojim konceptima zatvorenosti i prodaje u evrima po istoj ceni kao i u dolarima, pitanje je da li bismo uopšte imali kompjuterski bum, životinjske mašine u uglu kuće, turbo internete, pa i te urnebesne fotoaparate.

  5. … mislim da ova sprava nece privuci ni najpozeljniju ciljnu grupu, foto turiste, neprikladan oblik, ako sa iste i naprave fotografiju – nema vishe igranja. A, dubinsko zamucivanje im nije ni potrebno pored toliko aparata koji im daju sve oshtro (ili mutno).
    Ne znam koliko su napredovali kartonski kaleidoskopi, nadam se da nisu digitalizovani, jeftiniji su i nepredvidiviji, prave beskonachno mnogo razlicitih slika, baterije ne koriste, oshtrina zagarantovana, zumiranje ruchno, a mogu se i secovati!

    1. Teško je razumeti novotarije. Lytro kamera nije igračka, nego koncept, i to uzano orijentisan. Meni se koncept Lytro kamere dopada i rado bih je imao jer volim efekat ograničene dubinske oštrine. Ali time se ne bih odricao običnog fotoaparata.

      Kome se dopada, kome se ne dopada. Ja, recimo, nikad nisam razumeo strast ljudi da prže meku sluzokožu svog digestivnog trakta ljutom paprikom, pogotovo onim ludačkim oblicima koji su hiljadu puta ljući od feferone. I pogotovo ne razumem da ljuto jedu oni kojima to nije odbrana od crevnih bolesti, kao što je sirotinja u tropskim krajevima.

      Stvar ukusa, dakle. Lytro je koncept koji je prihvaćen – možda ne široko i možda ne kao kapitalna igračka za foto-entuzijaste, ali postojaće i naslednik te kamere, to je izvesno. A ko zna, možda dođe i do proboja na planu optike, pa se oblik kamere (koji je sada nužno takav kakav je) promeni tako da mu ergonomija bude prilagođenija onima koji ne vole promene u svojim navikama.

Komentari su onemogućeni.