Ne želim sexy LinkedIn

Dokon pop i jariće krsti. Pre dva dana, na Business Insideru izašao je post njihovog saradnika Džima Edvardsa pod nazivom “How Linkedin’s Lousy Sex Appeal Could End Up Killing It”.

Linkedin-iconVajni spisatelj, očigledno pritisnut rokovima i nedostatkom inspiracije, protrčao je kroz sijaset društvenih mreža, video da nema ništa novo da se napiše o Facebooku i Tweeteru, te je rešio da se okomi na portal koji, i sam priznaje, veoma retko posećuje.

Argumenti? Nije “sexy”. Wow.

Drago mi je da LinkedIn nije “sexy”. Reč je društvenoj mreži ljudi koji žele da budu međusobno povezani na profesionalnoj osnovi – bilo da žele da ostanu u kontaktu s kolegama i poslovnim partnerima (bivšim i sadašnjim), pronađu bolji posao ili novog klijenta (i obrnuto).

Danas, LinkedIn ima preko 135 miliona članova u preko 200 zemalja. Prema nekoj statistici koju sam uspeo da iskopam, preko 180.000 njih je iz Srbije, što i nije neka cifra ako uporedimo s Facebookom, ali ovde govorimo o profesionalcima kojima nije dnevna opsesija da se bave cyber-zemljoradnjom ili da sa gomilom neznanaca od kojih poznaju jedva 10% podele sliku “video sam crnca u Egiptu” (© 2011 by Igor).

Možda bi nove kategorije pomogle?Pa, šta na sve to kaže Džim? Tvrdi da će LinkedIn uskoro izgubiti trku ako ne uvede malo seksepila u svoj imidž, iako je na početku teksta ustanovio da je prihod ove online kompanije porastao 126% u trećem kvartalu ove godine. Predlaže više slika i videa na profilima korisnika, kao da će to pomoći nekome prilikom potrage za boljim uhlebljenjem ili pronalaskom novih klijenata (možda i hoće nekoj mladoj dami, ali jao si ga tom poslodavcu kome je to glavni kriterijum u headhunting proceduri).

Da se razumemo, i tu ima ludaka svoje vrste, koji mi pretrpavaju naslovnu stranicu otkako je omogućemo da se Twitter nalog uveže s LinkedIn profilom, tako da sam iz minuta u minut obavešten u koji SUR je ušao i da li je video patuljka – sva sreća da postoji opcija skrivanja statusa ovakvih korisnika (sorry Torbice). Takođe, druga vrsta ludaka surfuje po ženskim kontaktima i besomučno ih startuje – ta ko bi mogao odoleti da ne upozna uspešnu mladu poslovnu ženu, i pritom vrsnu lepoticu, ako je sudeći po slici u profilu. Bio sam pozvan da savetom pomognem u jednom takvom slučaju, jer gospođa nije znala šta da radi s likom koga je prihvatila kao konekciju pošto posluje s njegovom firmom, a zatim nije mogla da se odbrani od njegovih poruka da mu da MSN kontakt.

Ne želim sexy LinkedIn. Želim brz i efikasan portal za poslovne kontakte, kakav je sada. A ti, Džime, idi na Facebook i startuj adolescentkinje koje su postavile na svoj profil sliku iz klonje. Ulepšaćeš razgovorom dan nekom 60-godišnjem geju iz Minesote koji se često krije iza takvih profila…

4 komentara na temu “Ne želim sexy LinkedIn”

  1. Ne znam gde sam video, neki od blogova posvećenih Mac, iPhone i sličnoj tematici, je rekao svima koji koriste “sexy” za sprave o kojima pišu prikaze da, ako već misle da je iPad “sexy” probaju isti da gurnu u …. B)

    1. То “сегси” сам чуо од колега, али на програмерском то отприлике значи да се њима свиђа, да је елегантно, да воле да раде са тим и да, пре свега, није гњаважа да га мало налицкају, а и овако изгледа добро.

      Шта је овај мислио под тим, сам ће га ђаво знати, ал’ ако ће да се своди на молерај ради молераја, и ако ће још да неке важне утичнице преместе у буџак да не кваре шару, нек се носе. Мрзи ме да копам по глави, ал’ ми се чини да сам већ за доста сопствера и сајтова нашао замене оног тренутка кад су наместили да изгледа лепше а мени направили теже да користим, укинули неке ствари које сам користио… најбаналнији пример је, рецимо, мој драјвер за њеб камерицу. Једног дана има стварно да се запиздим и нађем онај стари, који није личио ни на шта, али је умео да ради анимације и да укључује и искључује камеру кад открије да се у кадру нешто мрда или не мрда. Нови то нема.

      Или мој кратки флерт са домаћим банкама, који се завршио споразумним разлазом, за који је бар пола разлога у сопстверу… који је вероватно, по мишљењу писца му, био јако секси. Био је и по мом, али не баш у том смислу, него више “јебо те ко те направио”.

      1. Или мој кратки флерт са домаћим банкама

        Ovo je u mom slučaju bila teška komedija, koja se završila time što mi je banka poklonila jedan gadget. Komedija se sastoji u sledećem “objašnjenju”: “Mi koristimo tu web formu (svi znamo koju, onu IE6 kompatibilnu), jer po ugovoru moramo da je koristimo x godina (recimo da je x=5, ne sećam se tačno).”
        Jbt, kao da je ta firma sponzor banke! 😯

Komentari su onemogućeni.