Oh, Frankie!…

…uzvikivale su histerične šiparice gde god bi se dasa pojavio. Bio je prva megazvezda popularne muzike 20. veka.

Frank Sinatra (1915 - 1998)Na današnji dan pre 96 godina, 12. decembra 1915, rođen je Frank Sinatra, jedan od najpopularnijih pevača dvadesetog veka.

Kicoš po opredeljenju, ali šmeker po rezultatu, Sinatra je sa sobom ostavio gomilu muzike među kojom se mogu prebrati neki trajni klasici popularne muzike. I Holivud ga je voleo; štaviše, Oskar za sporednu ulogu u filmu “Odavde do večnosti” (1953) prilično mu je pomogao nakon što mu je karijera klecnula na početku. Većina filmova koje je snimio je čisto đubre, ali setimo se da su pedesete i šezdesete zlatne godine bogatog i hiperproduktivnog Holivuda; Sinatra je to umeo da iskoristi. Još jedan koji je došao za Sinatrom – Elvis Presley – apsolutno je koristio mustru za upravljanje karijerom po uzoru na Sinatru; uostalom, Elvis i jeste priznavao Sinatru kao najvećeg; a da li je zato ili iz nekog drugog razloga snimio onaj špil od 32 uglavnom bezvredna filma, to ćemo istraživati drugi put. Takav je život.

Podatak koji mi je promakao – i da me đavo nosi ako to nasleđe nije jednako važno kao i muzičko: kada mu je istekao ugovor sa kućom Capitol Records 1960, Sinatra je osnovao sopstvenu produkcijsku kuću. To je Reprise Records (danas odeljak Warner Music Group, nakon što ju je Sinatra prodao 1963); iako nije bila dugog daha u Sinatrinim rukama, ta firma je uspostavila ravnotežu kakva nije postojala ranije i predstavlja recept na osnovu kojeg su nastale mnoge slične produkcijske kuče u godinama koje su usledile. Spisak pulena Reprise Records nekad i sad je veoma repsektabilan… Ali, i o tome ćemo drugi put. Tek, Frenki je imao viziju koja se tek kasnije pokazala mnogo pametnijom nego što se u prvu mah to činilo. Imao je čovek svoj stil i svoj način.

Kako god, slobodni ste da ne volite ovu muziku. Slobodni ste i da ne volite taj blago plastificirani stil kojim je Sinatra osvojio najpre Ameriku, a potom i ceo svet. Slobodno odmahnite u pravcu svih priča, od kojih su mnoge preuveličane do razmera groteske (a ako malo razmislite, shvatićete se ko je plasirao te priče). Jedino niste slobodni da osporite nasleđe Frenka Sinatre: ono je veliko, muzički relevantno i na mahove veličanstveno.

Koja je vaša omiljena pesma iz opusa Frenka Sinatre? Što se mene tiče, nema dileme:

Srećan rođendan, Frenk, gde god da si.

$#$

4 komentara na temu “Oh, Frankie!…”

  1. S time da je vaša najdraža Sinatrina pjesma samo obrada. S poštovanjem, obradio ju je vrhunski, ali ipak, prvi ju je otpjevao Ivo Robić. Malo to ljudi zna… 😀

    U svakom slučaju, Sinatra je bio vrhunski umjetnik, a i uspješan businessman koji je od sebe napravio internacionalni fenomen. I svaka mu čast na tome, i počivao u miru.

    1. To o verziji Ive Robića je vrlo zanimljiv podatak za koji zbilja nisam znao. Eto prilike da naučimo nešto usput. Imate li kakvih detalja o tome?

      1. Imam nešto bolje. Evo link na pjesmu: http://www.youtube.com/watch?v=3AwWSrazrWE

        Čini se da je Ivi Robiću učinjena nepravda jer je on sa ovom pjesmom ušao na Splitski festival, i kasnije ju je odnio sa sobom, naravno, u Njemačku kad je tamo gradio karijeru, gdje je i prodao prava, koja mu dan-danas nisu priznata.

        http://www.crorec.hr/crorec.hr/izvodjac.php?OBJECT_ID=101699

        Opet, sve to mogu zapravo biti samo špekulacije, ali je jedna malo znana kontroverza oko Sinatre i Robića. Danas, nama malim ljudima, zapravo ne znači ništa jer mi uživamo i u jednoj i u drugoj pjesmi. 😀

Komentari su onemogućeni.