Televizijska babaroga

Nerviraju me ovi spikeri na televiziji. On će nama “Poštovani gledaoci kraj malih ekrana”! Nama, bre, ej, nama! A mi imam0 “plazmu” od metar i po, bre!

Ima na tim televizijskim stanicama neka babaroga, garant. Ne znam da li je jedna osoba čije usluge TV-stanice plaćaju ili svaka stanica ima svoju babarogu. Znate na šta mislim – babaroga je osoba (nebitan pol) koja određuje granicu starosti od koje je neki emisija/film/serija prihvatljiva za gledanje.

šta to viri iz ormara

Slažem se ja da treba da postoji neka zabrana. Evo, mi smo se onomad ozbiljno zajebali kad smo najmlađem detetu pustili da gleda neku sednicu skupšine; hajde da vas provozamoposle je imao tri dana opstipaciju. Bolje da vam ne pričam šta smo sve posle morali da mu puštamo da gleda, kako bi se “odčepio”. No, sigurno bi i neko stariji sa slabijom probavom imao slične probleme.

Ali te zabrane koje su u vezi sa starosnom dobi, to je sve čista glupost. Evo, na primer, da najmlađem sinu nismo puštali da gleda “Nindža ratnike” nikad ne bi naučio kako da se nepovređen dočeka na glavu. A moramo da mu nešto pustimo da gleda (na drugom televizoru), jer supruga i ja ne stižemo da mu se posvetimo. Takođe, kad ne bi ništa gledao, smetao bi našoj starijoj deci da oni uživaju u emisijama i filmovima na svojim televizorima.

A, evo, komšije nas grde što dajemo deci da gledaju sve te akcione filmove, horore i slične. Navodno mogu negativno da utiču na decu. Ma nemoj, uzvratim(o)! Niko od njih ne razmišlja. instant ugradnja; bez garancije i servisaNiko od njih ne priprema svoju decu za budućnost, za svet oko nas.

Da mi je samo znati, čisto informativno, kako njihova deca reaguju i kako na njih utiče to što nepripremljeni (jer ne gledaju televiziju) ugledaju bilbord za novu seriju na kablovskoj, a na bilbordu prikazan kiborg ili krvavi vampir upravo napunjenog stomaka ili nasmejana ženska koja se grli s ljudskim kosturom.

Dete mora da bude spremno na takve prikaze u realnom životu, jer će u suprotnom doživeti šok. A kako drugačije da ga pripremim(o), nego da ga pustim(o) da gleda televiziju?

6 komentara na temu “Televizijska babaroga”

  1. Ja bih ipak primetio da se naše televizije brinu za decu. Evo recimo serija CSI: Miami, piktoreskni omaž ljudskoj umetnosti krvavih ubistava, ima preporuku da je ne gledaju deca mlađa od 15 godina. I sad, koja bi preporuka trebalo da padne za seriju Big Bang Theory (e, baš da ne napišem debilni prevod narkomanizirane b92) o 4 naučnika koji žive svoje iščašene živote, imaju zgodnu plavku komšinicu koja radi kao šankerka, i svako malo ispale komplikovanu šalu o fizici elementarnih čestica ili Zvezdanim stazama, u kojoj je uganut članak najgori viđeni bol? Jopet 15, dakako. Ubice ili naučnici, svejedno je, buuuuuu deco!

    1. Pa, babaroga je odgledala reprezentativne epizode serije Big Bang Theory, nije shvatila “naučničke” viceve, ali je primetila da se u nekim forama pominje seks, pa je čim-čim-prije zalepila markicu na kojoj piše “15”.

      Naravno, to je zato što današnja deca pre svoje 15-e godine nemaju blage veze šta je to seks. Osim ako su (greškom roditelja/staratelja) redovno išla u školu, pa na časovima biologije u VII razredu pratila nastavu…


      Nego, malo me čudi da ovu seriju gledaš (sada) na TV-u; odavno se može gledati (skoro) u direktnom prenosu…

      1. AAAAAA SEX AAAAAA.
        Seriju ne gledam, slučajno videh 15 pa mi bi smešno.

        A vi, kolega Bjeloševiću, kao ozbiljni pratilac & poštovalac TV programa, primećujete li kako se serije kvantno šokantnog sadržaja (CSI, House) na televizijama serboglobalnih frekvencija sele u vreme crtanog filma, dok South Park nastavlja da pravi društvo hiperrealističnim, al’ za malo, izvedbama, i nadrealističnom Trezoru?

        1. kao ozbiljni pratilac & poštovalac TV programa

          !?
          Sad ćeš da počneš da me prozivaš da imam troje dece… 😉

          šokantnog sadržaja (CSI, House) na televizijama serboglobalnih frekvencija sele u vreme crtanog filma, dok South Park

          Ima li to ikakve veze sa marketingom? Ili možda sa (očekivanom) inteligencijom publike? Mis’im, ne verujem da je South Park manje “krvav” od CSI-a… :

      2. Da ne budem licimur, zaista ne gledam seriju, ali mi ženina sestra priča kako je to dobra serija. Meni je dosta što imam 3rd rock from the sun udobno smešten negde na hdd.

Komentari su onemogućeni.