Fotografija dana, 8. januar 2012

A sad mala igra sa zagonetnim predmetom. Ovo mi neće uspeti jer većina redovnih posetilaca ili zna ili naslućuje šta je ovo. Ali ajd’, nema veze…

Dakle, hajde da ispitamo stvar. Na slici se nalazi zagonetni predmet. Vaš zadatak je da kažete kako se taj predmet zove i čemu služi.

Fotografija dana za 8. januar 2012.

Sad bi trebalo da izjavim i nagradu prvom ko pogodi, ali nikako ništa da mi padne na pamet…

U međuvremenu, ja sam zapravo iskušavao jednu tehniku izvedbe sepije prema preporuci koju sam video na jednom blogu. Nisam bio bogzna koliko uspešan sa kontrolom senki, pa baš i ne smem da kažem da je mišn akomplišd.

A opet, nije tako ni loše. Glavni trik u ovom slučaju je taj što je ovaj predmet monohromatski i u prirodi, pa nema gubitaka. Dobar trik je i da podmetnete podlogu u nekoj intenzivnoj boji, takvoj da ona ne postoji na glavnom predmetu, pa da izbacite tu boju; Lightroom omogućuje da to izvedete za nekoliko sekundi. Isprobao sam i to, onako usput, ali na drugoj ekspoziciji. Znaću za sledeći put.

9 komentara na temu “Fotografija dana, 8. januar 2012”

  1. Да не дође ово на врат од гитаре?

  2. kapodaster ili kapo, dakle Grba će možda ponovo da se lati žica, a?
    u kom tonalitetu se vraćaš?

  3. mislim da je ovo srp pravljen po preporukama EU. vidi se tapacirani deo kojim se stabljika nežno prihvata, a uopšte nedostaju oštri delovi na koje se žetelac može povrediti. to je i navrtanj za mikrometarski precizno određivanje veličine hvata.

    1. Molim te da sledeći put budeš samo malo umereniji. U tvom komentaru se oseća doza cinizma. Doduše blaga doza, ali se oseća. Mislim da ona ničim nije uzrokovana. Ili se beše kaže uzorkovana; uvek brkam drkam brkam te dve reči…

        1. Па јес, не каже се микрометарски него миркометарски. Као што се наш ситноталасајући штедњак зове Мирко, јер је миркоталасни предајник.

          То нам остало од Луна, краља поноћи, који је на све стране сејао миркопредајнике.

        2. А и овај експрес лонац за речи би могао мало да дозволи да исправим нешто кад пошаљем, макар у року од пет минута…

          Како рече глумац, “забуните завесу, спустио сам се”.

    2. malo si promašio, jer ovaj predmet se koristi u medicinske svrhe. naime reč je o gikontrtu, odnosno to je alat uz pomoć koga se, kako bih rekao popravi odnosno dostegne gips, koji je poslužio kao imobilizacija delu tela. vrlo jednostavno, iz prve sam pogodio.

  4. Daklem, pogodili ste (pogotovo Marinko): zagonetni predmet je kapadaster, kapo (od italijanskog capo d’astro) i služi da se skrati dužina raspona žica na izabranom pragu na gitari, čime se podiže njen osnovni zvuk. Nije reč samo o visini tona, nego i o tranzijentima, pa se postiže i drugačija atmosfera, pogotovo posle sedmog praga.

    Ovaj kapadaster mi je ostao odavno; na mojoj gitari vrat je mnogo tanji, pa ne mogu da koristim ovaj; imam kapo druge vrste koji odgovara i koristio sam ga ponekad.

    Sledi sledeći zagonetni predmet.

Komentari su onemogućeni.