Fotografija dana, 9. januar 2012

Nastavljamo sa istraživanjem zagonetnih predmeta. Ne bojte se, neće biti tako teško kao ono preslišavanje pred Novu godinu.

Evo još jednog zagonetnog predmeta. Ama, i da ga nikad niste videli, očekujem da biste mogli da pretpostavite šta je i čemu služi.

Fotografija dana za 9. januar 2012.

I dok vi tako pogađate, ja sam malčice istraživao senke, uglove, boje… Posebno sam se igrao opcijom ispravke perspektive: zanimalo me je da li bi realno išta značilo da ispravim taj stojeći element promenom ugla i namenskom distorzijom. Utvrdio sam da mi ne znači ništa: ako gledam u to odozgo i ako je uspravni element van centralne tačke, tada je normalno da postoji takvo iskrivljenje. Minimum bi bio postignut kada bi se kadriralo žižnom daljinom od 50 mm (mislim na ekvivalent lajka formata), koji uglom odgovara pogledu oka; ovaj ugao je nešto širi i zato je distorzija jača; no, trik je i u tome što distorzija pomaže utisku dubine. A to je već relevantno. Naučio sam nešto večeras, što se nije desilo odavno; mišn akomplišd. Just kidding

10 komentara na temu “Fotografija dana, 9. januar 2012”

  1. ovo je lako: genuine 9mm k-mart bullet holder. otporan na vodu i prljavštinu, pravljen prema us navy seal specifikacijama. cijena prava sitnica, 18 centi komad. nažalost, zabranjen u eu… 😯

  2. Ovo desno mi liči na otvorenu limenu ampulu nekog antibiotika. Pretpostavljam da je za gnomove… 😉

    1. “Tu-ta” na telefonu? On beše ima 440Hz… 😉
      Al’ ovo ne liči na “tu-tu”… :

      Čak ni na zvučnu viljušku… :s

      1. Vruće! Vruće!

        Rešenje će biti saopšteno u vidu sledećeg zadatka. To jest, ako pronađem gde je taj predmet, koji je iz iste familije kao i ovaj.

  3. prosto ko pasulj. reč je o zdenks posudi. ona služi da se u nju pripremi gips za imobilizaciju dela tela. na slici levo je zdenks posuda za sveže “gipsserisanje”, a na slici desno imamo i poklopac posude, koji služi da se očuva i ukus i miris gipsa i na taj način može da se radi na terenu.

  4. Dakle, nisam našao onaj prošireni komad, pa zaključujem epizodu.

    Zagonetni predmet na slici je štimalica (iliti pitch pipe, kako reče Valex), hi tec uređaj 🙂 koji daje kamerni ton od 440 Hz (ton A; uočite da je slovo A utisnuto na gornju stranu). Ako ste ikada čuli simfonijski orkestar kako se štimuje, znajte da to oboa daje svima ton A, pa se oni dalje štimaju sami. Kao mali surogat, ova štimalica može da posluži sasvim OK. Dakle, ne liči na zvučnu viljušku, ali moće da posluži baš toj svrsi.

    Štimalica zapravo nije ništa drugo nego jezičak poput onog u usnoj harmonici; sprava je jedva nešto malo veća od filtera klasične cigarete. A ova gnom-kapsula pored 😀 je obična zaštitna kutijica.

    Prošireni komad koji pominjem je šestostruka štimalica za lenštine, daje svih šest tonova za svih šest žica (od najviše ka najnižoj: E-H-G-D-A-E). Zaturio sam to negde. Nema veze: prelazim direktno na slikanje gitare.

Komentari su onemogućeni.