Početak divnog prijateljstva – Led Zeppelin I

Na današnji dan, pre 43 godine, smisao postojanja muzike je dobio još jednu blistavu potvrdu. Objavljen je Led Zeppelin I.

Korporativna gramzivost je grozna stvar. Potpišeš kakav ugovor, i onda se vučeš kao pas do posla i nazad. Nema utočišta, jer iza svakog ugla čekaju advokatski Kerberi. Baš to se desilo jednom momku od 25 godina, tršavom, mršavom, ostavljenom na cedilu po raspadu benda, a vezanom za seriju koncerata po Skandinaviji. Kud ćeš, šta ćeš, nađeš još trojicu: jednog brkatog, jednog plavog, i jednog sa loknama.

Zatim uđeš u studio,  istreseš iz džepova celih 1782 funte. “To ti je za tri dana, mali.” “Biće u redu. Pazi ovaj rif”:

“Šta ćemo na A2?” “Stavi onu baladu.” “‘Alo, A2, kakva crna balada?” “Pa dobro, nije skroz balada…”:

“E, sad ćemo onu obradu sa dve gitare.” “Daj, ne zezaj, nigde nema dve gitare.” “Čekaj, pa šta onda ono cvili sa tobom?” “A, pa to je pevač…”:

“Dobro mali, šta ti je ovo na A4, kako OVO sviraš?” “Gudalom, naravno. I da znaš da ti neću zaboraviti što si stvar skratio u mikseru!”:

“Stranu B počinjemo tako da zavaramo protivnika. Pazi kako ova vozi. Zaigrajte svi!”:

“Mali, jel’ ti vežbaš kod kuće?” “Pa onako…”:

“Slušaj, za 43 godine ljudi će želeti da ga zaprže. Moramo da im udovoljimo.” “Ma nije problem”:

“Loknasti, jesi li se odmorio?” “Jesam” “E, hajde dođi da vrištiš malo”:

“I sad balada za kraj.” “Pa dobro, kad si zapeo. Brko, udri.” “Čoveče, gde mi je drugi bas bubanj?” “Ne treba ti, samo udri!”:

“I to je to?” “To je to.” “Sine, propašćete ko cepelin od olova!” “Hm….”

Propast, al' zamalo: Led Zeppelin I

To vam je Led Zeppelin I. Ograničen broj kanala pa se mora solo prekinuti kako ti glava zna pre nego što pevač zaurla, ništa postprodukcija. I opet, svaki zvuk je jasan i konkretan. Nema mrsomuđenja, čista energija izbija sa svih strana: mi možemo da dižemo iz benča 400 kila letnji dan do podne, i sad ćemo to da vam pokažemo. Genijalno. Neokrnjeno vremenom. Večiti domaći zadatak mladim prdavcima koji cvile kako nemaju uslove za rad.

Poruka lične prirode: ako imate ovu ploču… Pušćajte. Na najjače. I znajte da sam ljubomoran.

10 komentara na temu “Početak divnog prijateljstva – Led Zeppelin I”

  1. Do tog dana, neke sjajne ploče rock’n’rolla su bile važne, odlične, izvrsne, čvrste i verodostojne. A od tog dana, kao nikada pre, za rock’n’roll se moglo reći da je i monumentalan.

    1. Demit, voleo bih da sam ja to rekao. Ali ti garant imaš ploču, pa nema smisla da budem duplo ljubomoran… 🙂

      1. Nećeš mi verovati: nemam ploču (vinil). Tek sam bugarski CD angažovao po prvi put; a dotle po nekim kasetama, rinfuz do koske. Danas, dakako, remasteri u lossless formatu 😛

        1. Ah, da: moja vinilna kolekcija je patila od otužnog nedostatka Led Zeppelina. Odavno sam imao Zeppelin III, što mi je i danas možda najdraži Zepp album; kasnije sam nabavio Physical Grafitti i – to je to.

          Objašnjenja nema, iako Zeppeline slušam od svoje četrnaeste godine. A ja sam četrnaest godina imao kad se godina pisala sa ‘197’ na početku.

        2. Nisi jedini 🙂 Maločas pogledah, i kod mene u polici kolekcija Cepelina počinje trećim albumom. Nemam pojma iz kog razloga nikada nisam kupio onaj Suzy/Atlantic komplet prve i druge LP ploče, tada mi je verovatno bila dovoljna presnimljena kaseta. Vredi i podsetiti da je Jimmy Page većinu numera na prve dve ploče otprašio na Telecasteru, iako je tokom karijere u LZ uglavnom slikan sa Les Paulom i dvovratim SG-om u rukama.

        3. ja imam III i IV, a II sam dobio trampom za Vivaldi-Omiljeni skladatelji i ‘Otel California, a za I osta žal zauvek

        4. Pogledaj na dno ONE špule. Jedan DVD se zove “zepeLLin” 😀

  2. Од целе телеграфије, коју сам учио у војсци, још ми у глави остаде само неколико слова, а понајбоље слово М. Зашто? Па, две црте, тачно као уводни риф у “проводе и боље проводе” (или како би се то већ превело). Чак сам то исекао да ми тутњи из телефона кад стигне порука.

  3. И потпуно невезано за тему, премда је на истој страни:

    Ovaj blog pokreće WordPress… Eeee, ovaj, WordPress pokreće ovaj blog… To jest, ovaj blog se pokreće uz pomoć WordPressa

    Предлог за превод: овај блог ради на Речштампу.

Komentari su onemogućeni.