Google čestita Dan državnosti Srbije

Gugao se trudi da čini sve što rade i druge velike kompanije: da se dodvori lokalnom tržištu. Evo nama lokalne škrabotine.

Recept najuspešnijeg poslovanja danas uobičajeno glasi “posluj globalno, deluj lokalno”. Taj koncept je toliko važan da kompanije samo na lokalizaciju online sadržaja daju enormne sume. Rekao bih vam koliko Google troši samo na lokalizaciju Monetization servisa (AdWords, AdSense, Analytics i prateći programi) na grupu jezika u kojoj je srpski. Ali nemam tačnu potvrdu iznosa, a pride imam interes u toj priči, pa ne smem da komentarišem osim što ću vam reći da je to čestit sedmocifreni iznos svakog meseca.

E, sad na red dolazi novi nivo lokalizacije, a to je lokalno delovanje. To je nešto što prodavci magle i sumaglice nazivaju “politika prisustva”. U tom trendu delovanja, Google je danas lansirao doodle povodom Dana državnosti Srbije.

Sretenjski gugao!

I kao što reče PoZZdravljač, koji mi je prvi i skrenuo pažnju na ovo, malo previše liči na one kvazinovčanice iz perioda hiperinflacije; dodajem tome: liči na one papiriće koji služe kao novčanice za monopol. Kakve veze ove monohromatske šare imaju sa Danom državnosti, meni baš i nije sasvim jasno. Deluje nejasno, otaljano i bez ikakve druge asocijacije osim pomenutih, a to sa Danom državnosti nema veze.

Na stranu što je kompanija Google još na početku procesa lokalizacije odlučila da ne lokalizuje ime svog brenda, tako da je ovaj nastup ispao čist promašaj.

Pošteno, ovo je prvi Google doodle koji mi se uopšte nije dopao.

6 komentara na temu “Google čestita Dan državnosti Srbije”

  1. Mož’ biti i da je otaljano.
    Moj stav je da je u pitanju (polu)skrivena namera i provokacija, koju su naši mediji propustili da prokomentarišu.

  2. Гугл мож’да бидне Гугл само кад је нацртан, иначе има да се пише како газда заповеда, колико да се види ко коси а ко је колонија.

    Него је ли то гугл дудл, или гугао дудао, или да смишљамо нешто треће?

    1. Pa sad, mislio sam da ću izbeći ovu raspravu, ali ne vredi. Tebi ne promiče, pa to ti je.

      Elem… Ako važi gugl -> guglanje, onda važi i dudl, ovaj…

      Nego, kad sam već u radnji: našao sam kakva je veza te ružne slike sa Danom državnosti. Navodno, to je vinjeta sa naslovne strane Sretenjskog Ustava iz 1835. I onda preko te vinjete piše “Гугл”. Dakle, sada nemam druge nego da spisku primedbi dodam i nepoštovanje.

      Jeftino potkusurivanje, loš rezultat. Srećom, krdo je sklono zaboravu.

      1. U međuvremenu, ostade da rešimo proporciju:

        google : doodle = guglanje : x

      2. Meni je najviše ličilo na one krpe iznad šporeta ali na njima obično piše: Kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori.

        1. Дакле, куварице су уставотворне & суверене.

Komentari su onemogućeni.