Fotografija Dane

Gledajuć’ u proteklih godinu dana kako gazda Grba redovno kači svoju “fotografiju dana” na blogu, rešio sam da i ja malo doprinesem celoj akciji.

Što se tematike tiče, tu nisam imao mnogo dileme: rešio sam da se držim zadatog. Bilo mi je samo nejasno zašto Grba insistira da Danu stalno pominje u nominativu, umesto pravilno u genitivu, i zašto joj ime piše malim početnim slovom iako je svima jasno da je reč o ličnoj imenici. No, ne mogu ja čoveka učit’ pod stare dane pismenošću.

U svakom slučaju, evo ga moj prilog za fotografiju Dane…

Dana u akciji

…a koga interesuje, u nastavku je detaljna metodologija kojom se došlo do pomenutog priloga.

Fotografija Dane ne može proći bez same Dane. To naizgled nije teško, s obzirom na to da Dana živi baš prekoputa mene – no, pošto sam još uvek početnik na polju fotografije, morao sam da biram pogodan trenutak kada znam da će se malo duže zadržati u avliji, kako bih uhvatio dobar kadar. Nekoliko nedelja sam pratio učestalost kojom Dana širi veš i uspeo da napravim kompleksan matematički model koji mi je omogućio da mogu da predvidim naredni događaj sa preciznošću od +/- 20 minuta, što mi je bilo dovoljno da “namestim scenu” (Grba kaže da je to bitno).

U nameštanju scene posebnu pažnju sam obratio na pravilan balans belog, što je još jedna stvar na kojoj Grba insistira. Ali avaj! Moj matematički model je imao falinku – nije obraćao pažnju na to kojim danima Dana pere beli, a kojim šareni veš, tako da mi je bela pobegla sa scene i to nisam mogao da ispravim ni u mom omiljenom programu Paint for Windows!

Drugi problem koji je iznikao prilikom obrade ove fotografije je činjenica da je Dana nosila majicu sa logotipom i sloganom jednog poznatog proizvođača piva koji je odbio da sponzoriše ovaj prilog na blogu (ne pristadoše ni na kompenzaciju, dušmani), te sam bio prinuđen da intervenišem. Logotip je zelene boje, tako da sam lako uspeo da ga izolujem crnom pomoću četkice u Paintu.

Fotografija je obrnuta pošto sam, verući se po prozoru kako bih uhvatio što bolji ugao, uspeo da se okliznem na simsu (ti prokleti golubovi!) i ostao da visim naglavačke zato što su mi se pertle, srećom, upetljale u metalne okvire žardinjera u kojima držim muškatle. Celu sliku bi verovatno trebalo zarotirati, ali ja tu opciju nisam uspeo da pronađem u Paintu (ovu novu verziju su bespotrebno zakomplikovali, ona koja je dolazila uz Windows 3.11 je bila najbolja).

I na kraju, motion blur koji se vidi uzrokovan je time što su pertle u jednom momentu popustile. Kažu mi da se to može kompenzovati nekim alatima, ali time ću se pozabaviti kada mi skinu zavoje s glave i kragnu, trenutno mi je malo teže da duže sedim ispred ekrana.

Mišn… izem li ga.

11 komentara na temu “Fotografija Dane”

  1. …da “namestim scenu” (Grba kaže da je to bitno)…
    E baš ga ubode. Suština. Pasijansa, ali možda.
    N’umem da ubacim aplauz ovde u komentar, ali kao da ga čuješ 🙂

  2. Ја мислим да си се, брате Валексе, мало прешао. Тј јесте била грешка у наслову, и јесте лично име, и у генитиву је, али скроз погрешном генитиву. Сад кад сам то схватио, могао бих књигу да напишем о томе зашто је тема требало да се зове “Фотографија Данета”, ал’ не знам шта ћу за корице.

  3. Awwwwww… Dubinska oštrina ti je malo giljava, a negativni prostor koji bi trebalo da utiče na balansiranje kompozicije u zlatnom preseku nije usklađen sa količnikom udaljenosti od vrha objektiva do Dane i otvora blende (zaokrugljeno na najbliži celi broj). Dalje, trebalo je da uporediš apsolutnu vrednost balansa belog (u kelvinima) sa kompenzovanom žižnm daljinom (po ekvivalentu formata 36 mm) i da za toliko smakneš kompenzaciju blica ka istoku, čime bi sigurno dobio da Dana najzad pogleda u tvom pravcu, što bi uz upotrebu četr teleskopske glave i jednog belog kišobrana dovelo do optimalnog rasporeda svetla po odeći, licu i ostatku dvorišta. 💡

    A tada bi se verovatno i pomenuta industrija piva već nekako opustila, popustila i obezbedila logistiku za nastavak žurke mimo virtuelnog prostora… 😀

    Inače, biće nešto od tebe. Perspektivan si ti mladić i ja verujem u tebe. Samo, nemoj više da mi rutiraš planinske puteve, ovako te molim. :mrgreen:

    1. Gazdo, ‘teo bi ja da popravljam, al’ ne mere više da mi Dana pozeriše. Videla je kako sam zveknuo tikvom o ledinu i zvala muriju. Pre nego što sam se onesvestio čuo sam kako viče u telefon da ima u komšiluku ludaka koji je danima stajao pred njenom kapijom s tefterom i plajvazom, smeškajući se svaki put kada ona širi svoje intimno rublje, i koji ju je sad konačno i napao (nisam majkemi, samo sam se onako krvav sobalio ispred njenog plota).
      Dobih zabranu prilaska na 50 metara. Ne samo da ne mogu više da je slikujem, nego imam grdne probleme zbog toga jerbo mi glavna kapija gleda na njenu stranu, pa sad moram da unilazim u kuću kroz bočni pendžer, koji je van radijusa. Danju je malo lakše, jer se obično zanima u gazdinstvu pozadi kuće joj, tako da ja mogu lepo da se šetam po svojoj… ali noćom je muka. Ložnica joj gleda na moju stranu, tako da zona zabrane upada na pola kuće mi. Snašao sam se ja, namestio sam madrac u kujni, no kad me potera u sred mraka ne mogu u nužnik… moraću da uzaptim neki nokšir, izem ga.

      1. Biće u redu, stvar je sređena, sutra u 10 stiže regulacija stvari. Ti odmaraj i ništa ne brini! 🙂

        1. Čekaj, nije valjda da će On da se uključi u rešavanje mog problema? Uh, falimtebože, spasen sam! vo imja oca...

Komentari su onemogućeni.