Godišnjica prvog albuma Bitlsa

Na današnji dan pre tačno 49 godina, objavljen je album “Please, Please Me”, prvi album liverpulske četvorke. Bio je to početak jedne od najvećih priča rock’n’rolla.

the_beatles_logoO grupi The Beatles sve je već rečeno mnogo puta. Možda bi neko mogao da iscedi još poneki opskurni podatak, ali bi postojalo veliko pitanje verodostojnosti. Tek, nakon što je u periodu 1995-1996. izašla serija od tri dupla CD-a The Beatles Anthology, znam oda je i u muzičkom smislu upaljeno i poslednje svetlo na poslednji ugao tog magičnog opusa.

A kako je počelo?

Da baš ne idemo čak u 1959. godinu kad su petorica balavaca otišli u Hamburg da po američkim klubovima sviraju muziku po uzoru na ono što su radili Buddy Holly i The Crickets, Chuck Berry i Carl Perkins. I baš da ne pominjemo prateću grupu Tonnyja Sheridana u proleće 1962. godine: važan čas je onaj kada je za grupu čuo i potom je u leto 1962. potražio vlasnik lokalne prodavnice ploča iz Liverpula. Brian Epstein je verovao u mladiće koji su energično svirali, a već imali i četiri svoje pesmice, za svaki slučaj, ako se neka od kompanija zainteresuje za njih.

“Gitarističke grupe su prevaziđene, gospodine Epštajn”, reče predstavnik kompanije Decca, najveći luzer u istoriji diskografske industrije, kada je pokazao vrata novom menadžeru grupe. George Martin, nezavisni izvršni producent kompanije EMI nije bio toliko glup: priveo je Bitlse oznaci EMI Parlophone. Prvi singl “Love Me Do“, objavljen početkom oktobra 1962, dospeo je među top 20 (tačnije, na 17. mesto UK liste) i tim plasmanom prevazišao očekivanja. Hitno je urađen još jedan singl: “Please, Please Me” je izašao krajem novembra 1962 i desilo se ono što je tačno predvideo samo George Martin: potpuni uspeh. Pesma je dospela na drugo mesto britanske top-liste posle samo dve nedelje, a Melody Maker je stavio singl kao prvi na svojoj top-listi početkom februara. Tog trenutka, sva vrata grupi The Beatles su bila otvorena zauvek. Stand-by za veliki projekat je skinut: došlo je vreme za kompletiranje materijala za prvi album. Studijske sesije za preostalih deset numera su održane tokom dva dana u februaru 1963.

Album Please, Please Me je objavljen 22. marta 1963. i momentalno je postigao takav komercijalni uspeh da su svi bili iznenađeni – uključujući i četvoricu još uvek zbunjenih mladića. No, ako su bili zbunjeni, nisu bili lenji. Svi su primetili nešto neobično: autorske pesme na rock’n’roll albumu britanskog benda! Osam od četrnaest! Za to doba, prosto nepojmljivo! Bio je to znak da postoji neverovatno visok kreativni potencijal autorskog dueta Lennon-McCartney. Bila je to jedna od prvih pravih diskografskih formula Ostrva.

Obratite pažnju na četvorokanalno snimanje u ovoj numeri; ono danas zvuyči pomalo naivno, ali za one prilike je bilo veoma posebno. Takođe, primetite da je ovo mashup – to je snimak sa ploče, a video apis je sa nastupa u Ed Sullivan Show na američkoj nacionalnoj televiziji. Nije toliko bitno zbog tehnike, nego uočite koliko je usklađeno: tada se nije smelo imrovizovati na televiziji…

Ako je uspeh albuma Please, Please Me bio nalik kamenu ispaljenom iz jake praćke, onda je taj kamen pao veoma daleko: tek je album Revolver (1966) doneo neke ključne pomake u kreativnom delovanju grupe. I dalje, svaki album je bio veoma poseban, ali to je neka druga priča. Nego, šest UK albuma počev od Please Please Me zaključno sa Rubber Soul – za samo 32 meseca! I da ne zaboravimo dva filma u tom periodu… Dakle: Please, Please Me, With the Beatles, A Hard Day’s Night, Beatles for Sale, Help!, Rubber Soul – bio je to neverovatan niz albuma krcatih hitovima i aranžmanima kakve rock’n’roll do tada nije zabeležio. Postojala je još jedna i samo jedna grupa koja je napravila tako nešto: The Beach Boys. Ali, i to je neka druga priča.

Mnogo puta sam u novinskim člancima i knjigama zaticao rasprave o Bitlsima na temu “šta bi bilo da je bilo” – i većina njih se tiče vremena oko prvog albuma grupe. Mnogi se slažu, a ja se pridružujem, da je to bilo strahovito krhko vreme, te da za uspeh grupe ipak nisu zaslužni raskošni talenti Lennona i McCartneya kao autora, te cele grupe kao izvođača zbog kojih su klinke padale u nesvest. Neverovatna vera Brajana Epštajna i zrno sreće koje je dovelo Bitlse Džordžu Martinu – to su pravi predlošci početnog uspeha Velike Četvorke. Mašinerija je odradila svoje. A sve ostalo, uključujući ono što je ostalo, to je rock’n’roll.

$#$

2 komentara na temu “Godišnjica prvog albuma Bitlsa”

  1. da za uspeh grupe ipak nisu zaslužni raskošni talenti Lennona i McCartneya kao autora

    Moram da polemišem. Takva količina lepih melodija koje su njih dvojica bili sposobni da ispaljuju nije mogla da ne uspe u ovom ili onom obliku. Jer lepe melodije uvek uspevaju. Dosadan dokaz je ABBA. Zanimljiv dokaz je Queen. Ili David Bowie.

    1. Biće da sam se trapavo izrazio.

      Talenti o kojima pričam jesu ključ sjajne muzike – uz posvećen rad (da odmah pokrijemo Queen i Bowiea – ono je bio najpre veliki rad!). Nego, taj talenat ne bi bio dovoljan sam po sebi da se Bitlsi onako furiozno vinu u stratosferu. A tek dalje odatle, inercija i potražnja su učinili svoje.

      Ako je bilo verovati izveštajima, ritam prodaje nosača zvuka grupe nije opao raspadom grupe; tiraži su spali globalno, kad i svima drugima, pojavom formata koji se distribuiraju putem Interneta. Kad se katalog Bitlsa pojavio na iTunes pre, beše li, tek dve godine, tiraž prodaje je postao rekordan u roku od odmah.

      Interesovanje za Bitlse ne jenjava.

Komentari su onemogućeni.