Rock’n’roll: dogodilo se na današnji dan

Auh, koliko zanimljivih podataka za današnji dan! Hajde da napravimo malu džuboks-pauzu da bismo se setili ljudi, pesama i momenata u istoriji popularne muzike.

U ovom krugu, pet prisećanja.

Danas je rođendan soul sestre #1. Aretha Louise Franklin je rođena 25. marta 1942. godine. Njene zasluge za razvoj soula i rhythm’n’blues muzike su nesagledivo velike. Njeno mesto među najuticajnijim muzičarima Amerike je veoma visoko. Za veoma sažeti pregled njenog opusa potrebno je čuti barem dvadeset pesama. Potražite sami svoju omiljenu, a ovde kačim onu pesmu koja mi prva pada na pamet kad pomislim na Kraljicu soula:

– * –

Danas slavi rođendan i veliki mag pop muzike, kontraverzna zvezda, potpuni ludak koji je ekstrovertnim stilom i kameleonskim egzibicionizmom nadmašio i onu nekolicinu bogatijih od sebe. Sir Elton Hercules John, CBE (kako mu je puno ime; uoči dobijanja plemićke titule je ozvaničio to ime i odbacio ime Reginald Kenneth Dwight) rođen je 25. marta 1947. godine. Ona serija od petnaestak albuma iz prvih sedam-osam godina njegove karijere je tako dobra da možete slobodno da zahvatite i ne gledajući. Što se mene tiče, kad god pogledam u tu listu, svaki put mi se neka druga ploča čini najboljom. Danas biram nešto sa Honky Chateau… Ne, nego sa Madman Across the Water… Ne, ne: bolje sa Don’t Shoot Me, I’m Only a Piano Player… Ne, nego Goodbye, Yellow Brick Road… Dođavola, opet sam upao u spin… Nema druge… En den, dina! Savarakatina! Savaraka, tika taka! Aja, baja, buf!.. Aha! Tumbleweed Connection! Yessss!

– * –

Danas bi bio 46. rođendan tragičnoj figuri modernog bluesa. Norman Jeffrey Healey, svetu poznat kao Jeff Healey, nije doživeo ni svoj 42. rođendan… Bio je to onaj slepi gitarista jedinstvenog stila sviranja sa gitarom u krilu, za koga je većina nas prvi put čula tek u filmu “Drumska kafana“. Legenda kaže da je njegov otac-usvojitelj stavio svoju gitaru detetu  u krevetac – zbog retkog oblika raka, dete je ostalo bez očnih jabučica – i mali je udarao po žicama gitare položene pred njim. Tako je nekako i počeo da svira suvislo, a ostalo je legenda… Da parafraziram savršenu analizu komentatora sa allmusic.com: da nije svirao AOR blues-rock, nego da se malo opustio u nekom stilu koji dopušta muzičaru da se odvali, možda bi nesrećni Jeff Healey osvojio svet svojim jedinstvenim talentom. Ovaj nastup u emisiji Saturday Night Live je vinuo Healyja u visine. Obratite pažnju ko je za klavirom.

– * –

A na današnji dan 1971. godine, furiozna pop-soul numera “She’s a Lady” u izvođenju uvek sjajnog Toma Jonesa, dostigla je zlatni tiraž. Nije dostigla prvo mesto na top listama, ali ko te pita: pesma je fantastična. I ne mogu da ne pomenem: biti na parketu na koncertu Toma Jonesa u Beogradu, novembra 2009. godine, značilo je biti deo pakleno dobre žurke, jedne od najboljih koje sam ikada doživeo. Magija!

– * –

I nešto što meni veoma mnogo znači: na današnji dan 1972. godine, prvi album grupe America, istog naslova, dospeo je na prvo mesto Billboardove top liste. Ovaj album, koji se danas smatra klasičnim delom pop-folk literature, predstavljao je dokaz da očijukanje sa mešavinom žanrova može da se pretvori u remek-delo. Sastav ovog albuma je toliko nabijen energijom i izuzetnim pesmama da podseća na nekakvu kompilaciju. Naravno da biram najvažniju pesmu sa tog albuma. Ko god me dovoljno dugo poznaje zna koliko mi ova pesma znači.

– * –

I neka to bude dovoljno za danas.

A to što su na današnji dan rođeni Lee Harvy Oswald i ona osrednja glumičica koja igra drombulju #1 iz one serije Sex & The City irelevantno je za bilo kakvu suštinu, pa tako i Suštinu pasijansa.

$#$

3 komentara na temu “Rock’n’roll: dogodilo se na današnji dan”

  1. U srednjoj školi bili smo kosmata mlađarija, upravo “prevazišla” (kako to sad smešno zvuči, skoro kao cela ova priča) S.M.A.K., pa smo se pravili pametni. Ovaj skeč ću pamtiti celog života:
    -Babke, imaš li ti neku pesmu od Eltona Džona? Na kaseti, bilo šta?
    -Daj, Emile, ne šali se.
    -Vidiš, to je zanimljivo.
    -Šta je tu zanimljivo?
    -Pa ni ja nemam, a i niko od mojih prijatelja u Kragujevcu nema. Ni moji prijatelji u Nišu nemaju, a oni mi kažu da ni njihovi prijatelji nemaju. Ista stvar i u Novom Sadu – ni moji prijatelji nemaju, a oni mi kažu da ni njihovi prijatelji nemaju… ama nijednu pesmu od Eltona Džona. Dakle… Od čega živi taj čovek? 🙂

  2. Једног суботњег преподнева, или беше недељско, у пролеће 1968, терао сам бицикл својом улицом. Било је таман време за велико спремање и проветравање, па су целим сокаком били отворени прозори, и нисам нашао ниједну тачку у целој улици где се није чула “Дилајла”. У ствари, две, наизменично. Једна је каснила отприлике пола минута за другом.

    Радио Београд је тада имао укупно два канала.

Komentari su onemogućeni.