Snovi

Pa kad juče pomenusmo Christine McVie, red je da pomenemo i njenu koleginicu, takođe heroinu rock’n’rolla. Neću da vadim iz zapećka solo hitove Stevie Nicks, mada bih rado to učinio (njen album Bella Donna (1981) mi je veoma drag otkad se pojavio). Umesto toga, prisećamo se fabuloznog albuma Rumours (1977) grupe Fleetwood Mac, jednog od deset najbolje prodavanih vinilnih izdanja u popularnoj muzici uopšte. Pesma “Dreams” je jedini No. 1 hit grupe u Americi, gde je proveo preko trideset nedelja.

Kurioziteta radi, neka se zna da je reč o autobiografskoj pesmi. Grupa se na privatnom planu potpuno raspadala: Mick Fleetwood je bio usred problematičnog razvoda kada je album sniman; Lindsey Buckingham i Stevie Nicks su okončali svoju dugu romansu, a bračni par McVie je već bio rastavljen. No, poslovni njuh (i njuh za najbolje brendove kokaina) odneo je prevagu nad sujetom i grupa je ostala da radi. Baš juče čitam najavu da će Fleetwood Mac objaviti štogod i krenuti na turneju tokom 2013. godine. Aj’ pa živi bili i videli – zašto da ne!

4 komentara na temu “Snovi”

  1. Ево сад сам поново (дакле укупно други пут са пажњом и то да знам шта у ствари слушам – оно на пола увета не рачунам) преслушао тај албум, и некако остајем у уверењу да никад нећу схватити те Амере. Шта ће њима да се свиди, још мање.

    Дојма сам да је бука & халабука око снимања (ака хајп) био главни разлог што се албум тако добро продавао. Ваљда онај шаденфројде (то би се тако читало на немачком, немам појма како Амери то изговарају) или тако неки бизаран разлог.

    Албум ко албум, ништа ме ту није дотакло.

    1. To što te nije dotaklo, to je u redu, sasvim. Elem, stvar ukusa.

      Međutim, molim da se primeti da Fleetwood Mac nisu Ameri, nego Englezi koji su preseljeni u Kaiforniju (pažnja: ne u Ameriku, nego u Kaliforniju) – album Rumours je sniman u dekadenciji potpunog izobilja. AMERIČKOG izobilja.

        1. A, to. Priznajem. Hajp je čudesna stvar, po pravilu uspešna. Razne balkanske turbo-drombulje uspešno crpe tu tehniku da bi pospešile svoju popularnost. Znaju da nije bitno da se priča lepo o njima, nego je dovoljno da se priča.

          Ameri su nas naučili da je baš zabavno potpadati pod te i takve uticaje…

Komentari su onemogućeni.