Varvarstvo počinje kod kuće

Znam da je u srpskom zakoniku starosna granica za apsolutnu zabranu dobrovoljne obljube Nadia posle operacije(ono što se nekada zvalo “zavođenje maloletnica”) 14 godina. Isto tako mi je jasno da je svet pun napaljenih adolescenata kojima je (donekle opravdano, shodno njihovom uzrastu) devojčica koja ima toliko godina seksualno privlačna (kao i baba od 60 godina, bitno im je samo da ima sve anatomske predispozicije da se kvalifikuje kao žensko). Pun je i pedofila. I jasno mi je da i jedni i drugi koriste Internet kako bi lečili svoje frustracije (prvi što ne mogu da kresnu, a drugi što ne mogu da kresnu a da posle ne kresnu njih u zatvoru).

Od svega mi samo nije jasno kako najpopularniji portal za vesti u Srbiji podržava to.

Na online izdanju “Blica” od 29. jula osvanuo je tekst “Humanitarci platili estetsku operaciju tinejdžerki zlostavljanoj zbog klempavih ušiju“, a tiče se devojčice iz Džordžije kojoj je jedna Comment - no commentfondacija platila operaciju ušiju kako, zbog klempavosti, više ne bi bila predmet maltretiranja u školi. Na stranici su, do ovog momenta, ostavljena 73 komentara posetilaca, koja su se, uglavnom, ticala toga kako je vršnjačko maltretiranje rasprostranjeno i kod nas, ili da li je opravdano finansirati estetske operacije kada postoji mnogo dece kojima bi npr. operacija na srcu spasla život.

Kao i uvek među komentatorima na takvim portalima, nađu se budale. To je potpuno legitimno, i oni imaju prava da iznesu svoje mišljenje, ma koliko ono idiotsko bilo. I ono što su lupetali (isečak ekrana desno) je potpuno legitimno i, s obzirom na činjenicu da je devojčica već napunila 14 godina, nije zakonski kažnjivo. Ja se samo pitam da li je ljudski.

Šta li je moderator Blic portala mislio kada je kliktao na “Approve” taster čitajući ova dva komentara. Da li je smatrao da su komentari na mestu? Ili ga je bolela briga, pregledajući na brzinu po listi neodobrenih komentara, pošto mu nije zazvonio alarm u glavi programiran za vređanja po etničkoj osnovi i slične zavrzlame.

Ovakvim likovima kao što su Boris i Combe je lako da sprovedu svoju virtuelnu masturbaciju jer im to omogućava nešto što je Will McAvoy, lik koga portretiše Jeff Daniels u HBO-ovoj seriji “The Newsroom“, nazvao “kukavičluk anonimnosti”. Lako je kriti se iza pseudonima i laprdati – Will je kao rešenje uveo obaveznu registraciju uz proveru identiteta kao uslov za komentarisanje na sajtu svoje emisije. Dame i gospodo iz Blica, ako niste u stanju da zaposlite moderatore koji razmišljaju, umesto robota koji skeniraju tekst za nepoželjnim izrazima, možda je ovo rešenje za vas. Znam da nije na vama da vaspitavate, već da prenosite vesti – onoga ko zna da sedne za tastaturu i klikne na link za komentar već je (na sreću ili na žalost, u zavisnosti od kvaliteta komentarisanja) teško prevaspitati. Propust je već načinjen kod kuće. Nemojte samo da one ekstremne među njima puštate u javnost…

U to ime, prigodna rec’tacija.

6 komentara na temu “Varvarstvo počinje kod kuće”

  1. Pa ocigledno da je moderator mislio da je ok reci za 14-godisnjakinju da je “dobra pica”, isto kao sto je i vlasnik ovog bloga mislio da je ok da ti u svom tekstu nazoves celokupnu zensku populaciju od 60+ godina zivotnog staza “babama”. Ja ovde ne vidim nikakvu poentu koja ide dalje od licnog konteksta. Onom ko ima cerku od 14, mozda smeta pica, onom ko ima majku od 60, mozda smeta baba. Hocu da kazem da su to termini koje muskarci tradicionalno upotrebljavaju da okarakterisu zenski pol u seksualnom smislu – ako ima 14, onda je pica, jer je mogu je*ati, ako ima 60 onda je baba, jer zena ne sme i ne moze biti seksualno privlacna, aktivna ili pozeljna kad zadje u odredjene godine. Ja sam zensko, i ne tangira me kad me neko do cijeg misljenja mi nije stalo nazove “dobrom picom”, i isto sam se osecala kad sam imala 14.

    1. Izvinjavam se svim damama tvog godišta ako ste se našle uvređenim mojom kategorizacijom. Ako malo bolje pogledaš post, videćeš da je termin “baba” upotrebljen sa tačke gledišta adolescenata, koji u tu grupu svrstavaju sve koji su pregurali 4-5 banki. Sa druge strane, tačno je da većini četrnaestogodišnjih devojčica neće smetati da ih okarakterišu onako kao u komentarima na Blicu – moje pitanje je bilo da li to treba podržavati od strane uredništva jedne visokotiražne dnevne novine.

      P.S. Udaljen sam od šezdesetih godina skoro isto onoliko koliko i moja majka, samo sa suprotne strane, stoga ostajem pri stavu kako imam pravo da i ubuduće koristim sporni termin 😉

  2. Razlog zasto sam napisala svoj komentar i pitanje, je to sto mi nije jasno sta je autor konkretno uopste hteo da kritikuje. Nema logike da podrzavas jedan mizogini termin, a da ti smeta drugi mizogini termin?? Smatras opravdanim da Ti nazivas zene starije od sebe “babama” na jednom sajtu, a smeta ti da klinci nazivaju klinke “picama” na nekom drugom sajtu. (Sajtu senzacionalistickog dnevnika koji cesto objavljuje polutacne informacije bez lekture.) U cemu je razlika?
    U jednoj recenici se izvinjavas uvredjenima “tvojom kategorizacijom”, da bi odmah u sledecoj recenici rekao da termin “baba” predstavlja glediste adolescenata, a ne glediste autora. Hajde prvo odluci cije je glediste – je li tvoje ili nije tvoje? I zasto sebi dajes pravo da mislis da poznajes adolescentkinje i da znas da li njima smeta da ih nazivaju “picama” ili ne? Ja sam rekla da meni licno nije stalo, sto ne znaci da se sve druge isto osecaju. Gomila nedoslednosti i nelogicnosti jedna za drugom, valjda razumes zasto mi nije jasno sta je pisac teksta uopste hteo da kaze…
    P.S. Pretpostavljam da bi onda smatrao da je ok, da ja muskarce oko 40-45e, na svom nekom blogu nazovem “nervosus shikanorum andropauza”, s obzirom da imam 25? Ili mozda ne bi? 😉

    1. Sofija, na Suštini pasijansa ne koristimo NVO rečnike i terminologiju zasnovanu na hodanju na prstima; blogovi za ljubitelje Evropske unije su iza ugla, daleko im lepa kuća. Doduše, terati mak na konac je sasvim OK i nemam ništa protiv da isterate svoju tezu na čistac, dok god sukobljavate svoje mišljenje sa tuđim, a ne sebe kao osobu sa drugom osobom.

      Jedino što je pitanje čemu sve to. Pogodili ste jedno i usput promašili sve ostalo. A baš sve ostalo je važnije u ovom tekstu.

      Uzgred, nije “pica” nego “pička”. Umekšavanje kolokvijalnog termina koji dušebrižni deo nacije smatra vulgarnim nema osobitog smisla. Ono jeste, možda u vašem kraju koriste eufemizme i deminutivčiće u svakodnevnom govoru, ali koliko sam primetio za ovih pedesetak godina života i kretanja kojekuda po svojoj (sve manjoj) zemlji, reč “pica” se koristi iznimno retko, dok reč “pička” ponekad čujemo i u TV dnevniku one stanice koja sebe naziva javnim servisom (o štampanim i privatnim elektronskim medijima da i ne govorimo). Istina, reč je druga, a smisao isti, pa moja primedba nema neke posebne veze. No, mi smo ovde skloni onoj vrsti tačnosti koja čini otklon ka bilo kojoj vrsti licemerja, pa zato pominjem.

      P.S. Ne želim da vređam vaše prelepe godine, ali verujem da bi osoba vaših godina trebalo da se bavi nekim pametnijim stvarima nego da tera mak na konac sa čovekom čijem detetu (ženskom) ste godinama bliži nego njemu. Ne kažem to zbog potrebe za nekakvim paušalnim poštovanjem tuđih godina (koješta – mladost=ludost, starost=glupost, ergo nikad pameti), nego zbog toga što meni izgleda da Valex zna o čemu priča, a vi takav utisak niste ostavili.

  3. Zao mi je sto vas je moje misljenje toliko deranziralo. Budite spokojni, nemam nameru dalje komentarisati tekstove bez logike, smisla i poente napisane ocigledno iz nekih licnih razloga. Srdacan pozdrav od Sofije.

    1. Није нас деранжирало, дапаче. Оно, имам проблема да схватим разлику између “пица”, “пића” и “пича” – неко од ова три би било погодак, и једно од тога би било пожељно за јеба*и, ал’ ћу као овдашњи стручњак за енгрпски већ негде наредне деценије савладати и тај део градива.

      Ствар за критику је ту једино модератор Блицовог (Бличовог? Блићовог? хммм) сајта, који је те коментаре пустио. Да је то његов приватни сајт, не би се овде спомињало. Али Блиц (ет ал) је, аман, гласило. Самоуправним језиком речено, извођач радова на уобличавању јавног мњења, јавни радник. Што он пусти, иде право пред јавност, одобрено од стане уредника.

      Све је то релативно, што реко гос’н Марић. Шес банци мени већ почиње да изгледа привлачно… а ни ти уредници више нису тако одговорни.

Komentari su onemogućeni.