Vazduh koji dišem

Ima još bendova koji ove godine slave pola veka, i to bez prekida staža kao neke im izvikanije kolege.

OK, moramo priznati da je na ovom vozu promenjeno par vagona… pa i lokomotiva. Zapravo, od inicijalne ekipe koja se okupila pod tim imenom u današnjoj postavi nema ama baš nikoga – no dobro, ako pod oficijalnom karijerom smatramo momenat snimanja prvog albuma, tu su Tony Hicks i Bobby Elliott.

Na žalost, prepoznatljivi glavni vokal Allana Clarkea rešio je da se penzioniše tamo negde 1999. godine, baš u momentu kada je “Long Cool Woman in a Black Dress” osvojila top liste, nekih 27 godina posle objavljivanja.

No dobro, imali smo i kolateralnu benefit od tih odlazaka – da je Graham Nash ostao sa Holliesima, danas ne bi imali CSN (i ponekad Y). Smile

2 komentara na temu “Vazduh koji dišem”

  1. E, čekaj malo. To oko Grahama Nasha je malo jednostavnije nego što se čini.

    Hollies su bili na američkoj turneji i neko je predstavio Grahama Nasha mami Cass Elliot. Onda je ona pomislila kako bi najverovatnije glas tog čoveka bio dobro blendovan sa glasom Davida Crosbyja, koji je izbačen iz The Byrds nakon što je najzad neko u bendu shvatio značenje teksta od Eight Miles High. I mama Cass napravi sendvič-žurku u svojoj kući u ulici Laurel Canyon. Dvojica se sretnu, zapevaju zajedno, i…

    Graham Nash je ispričao ovo u intervjuu za Uncut 2009:

    – To je bilo to. Zapevao sam sa Davidom i tog dana sam odlučio da je to ono što sam tražio celog života. Napustio sam bend sa kojim sam radio. Napustio sam ženu i dete, račun u banci, državu u kojoj sam do tada živeo i kompletan život kojim sam živeo. I evo, prošlo je preko četrdeset godina, još se nisam vratio. Najverovatnije se nikad neću ni vratiti.

    I ne treba da se vrati. Rock’n’roll nikad nije imao bolji duet, tvrdim kategorički. Bilo je par pokušaja da mi ta teza bude osporena pominjanjem patetičnih dueta poput Simon & Garfunkel ili Brewer & Shipley. Strpljivo saslušam svog sagovornika, a onda pustim Cathedral ili Guinnevere, pa ućute. Ućute i slušaju pažljivo. Jer niko i nikad neće to otpevati tako kao ta dva ludaka.

    P.S. Imam ja preporuku i za majstore: Traction in the Rain. Nije za neiskusne.

Komentari su onemogućeni.