Trista na sat na ostrvu Man

Ulično ludijanje na snažnim dvotočkašima na ostrvu Man traje još od 1904. godine i do danas je ostalo najveća atrakcija u tom ćošetu Ujedinjenog kraljevstva. Pogledajte ovo: od brzine zastaje dah; napominjem da ovo nisu nikakve montaže, nego realni prikazi brzine. Na ravnim delovima, brzine i prestižu 300 km/h; krug od oko 60 km šampioni prelaze za oko 17 minuta. Da vam pomognem: to je prosek od preko 210 km/h…

Nikad nisam bio fan motocikala, a nekoliko ponuda koje sam imao da budem provozan na besnim mašinama odbio sam bez premišljanja i bez naknadnog kajanja. S druge strane, razumem popaljenost ljudi koji vole brzinu. Ne razumem nedostatak mere, a to je nekako redovna pojava kada bajkeri krenu da se bave tom svojom strašću…

Još pamtim priču kako je pokojni Dragiša stigao s posla, ručao, seo sa svojim drugom na svoju Hondu (ili beše Kawasaki?), stigao na vreme na koncert grupe Gillan u Zagrebu (preko 400 km), vratio se kući i stigao da odspava malo pred odlazak na posao.

(tnx Bane)

5 komentara na temu “Trista na sat na ostrvu Man”

  1. “…Ne razumem nedostatak mere, a to je nekako redovna pojava kada bajkeri krenu da se bave tom svojom strašću…”

    Nedostatak mere je rezultalt pogrešnog kanalisanja…. da ima više mesta gde bi se moglo to raditi bezbedno po okolinu i druge učesnike u saobraćaju, verovatno bi stvari bile drugačije.. možda ne bitno drugačije ali makar bolje kanalisano. U vremenu koje je dobrano iza nas, pamtimo neke veličine iz auto-moto sporta kada je to bilo popularno i kada se promovisalo da je mesto za ludiranje podrazumevano trkačka staza. Svi učesnici auto-moto trka su van staze najčešće pravi primer ponašanja u saobraćaju. Međutim ta priča ne podupire auto-moto industriju.

    Može se s’ pravom postaviti pitanje koja je svrha uopšte proizvoditi prevozna sredstva koja mogu da razvijaju brzine koje u priličnoj meri premašuju saobraćajne normative. Kakva je svrha Ferarija dvoseda ili Lamborginija koji ima kamionski motor V12 i 6000ccm i 700KS. Nadmetanje u bezumlju. A, pazi tek ove uobražene nemce koji stavljaju ograničenje na 250km/h na svoje prestižne modele. Koja je svrha tek tome.

    Praksa je pokazala da se stvari mogu relativno dobro kontrolisati do brzine 80km/h. Preko te brzine, koliko se brzo krećeš shvatiš tek kad počneš da kočiš.

    Na kraju, ja jesam fan motorcikla ali ne i ludovanja i ugrožavanja drugih u saobraćaju.

  2. Pošujem drugačije mišljenje, mada ne mislim da su ovde u pitanju šaneri. Stvar gledanja na stvari. Drugačiji ugao + drugačija optika = drugačija vizija.

    1. Moj skromni utisak je da, poredeći ga sa trkom TT na ostrvu Man, cirkus MotoGP ipak više liči na opštinsko nadmetanje “Šta znam o saobraćaju”. Ne sporim da su trke motocikala za Gran Pri za bar klasu zanimljivije od auto-trka F1, posebno kada ih prenose ona dva engleska ludaka koji su to radili u doba kada je Eurosport imao ekskluzivu na prenose moto-trka za GP, ali ekipa koja jurca na TT svesno gura glavu u torbu svake godine i uprkos brojnim povredama (pa i poginulim vozačima) nema znakova da će se TT trka ukinuti.

Komentari su onemogućeni.