Utovar nedeljom, 7. jul

Opa! Otkud vi ovde! Kako to niste ispred televizora?

Nole, braša sa dve patkeReći ću vam kratko i direktno: ako ste na Suštini pasijansa u vreme kad počinje veliko finale takozvanog belog sporta, ima nade za vas. Ne zbog Suštine pasijansa, nego zbog vas samih. Poštujem vaše nastojanje da zadržite mentalni integritet. Štaviše, divim se tom naporu.

Da me ne razumete pogrešno: nemam ništa protiv tenisa°. Nemam ništa protiv toga da vam uspešni teniseri pomažu da iluziju života učinite prijatnijom nego što jeste. Nemam ništa protiv hvatanja slamke da pokažemo svetu kako imamo perjanicu kojom vredi da se hvalimo (ignorišći činjenicu da ta perjanica prijavljuje boravište u poreskom raju Evrope, a Srbiji zamazuje oči javnosti uz pomoć efikasnih PR agencija). Nemam ništa protiv toga da porodični biznis te porodice cveta još stotinu, ama hiljadu godina. Obaška nemam ništa protiv toga kako vi organizujete svoje slobodno vreme – to pogotovo.

Imam protiv toga da ja ispadnem rogat zbog toga što me iskreno zabole patka za tenis, Vimbldon, dobro obučene dečake i devojčice sa reketom u ruci, nacionalnu histeriju svake vrste i busanje u grudi zbog tuđeg uspeha.

Ne zanima me ni to što svakog jutra posle takve euforije osećate nelagodu koju ne umete sebi da objasnite; kad naučite da nazivate stvari pravim imenom, razumećete. A do tada, ako ste željni da svoj mentalni apetit utolite ispred televizora, gledajući u dva lika koji za jedan minut zarade više nego vi za godinu dana, a vi izvolite.

________
° Tačnije, ništa efikasno.

Dečko mi je za godinu dana veze kupio gajbu piva i rekao "Kume, daj da mi to proslavimo!" Jeste li čuli za sajt na kom ljudi anonimno ostavljaju ispovesti o raznim stvarima? Recimo:

Učiteljica me je u prvom razredu pitala koliko su 2 jabuke i 3 kruške. Moj odgovor je bio ‘pa, oko kilo’.

ili

Kad dobijem za rođendan parfem ili dezodorans koji mi se ne sviđa, uglavnom ga koristim kao osveživač wc-a.

ili

Nekad ne volim što živim u selu, ali sinoć kad sam se šetala sa drugaricama, ubrale smo šljive i jele. Ne mogu da zamislim da neko ne zna kakav je to osećaj svojom rukom ubrati voće u sred noći i jesti.

Uglavnom, ne morate gledati Pink ako ste željni da ispadnete glupavi.

Časopis ETNA - najvažnije stecište moderne srpske satireCitat dana dolazi iz pera prve dame srpskog aforizma:

Tehnika je toliko napredovala
da je i pametni telefon korisniji od političara.

Vesna Denčić

Moja drugarica Veca vodi najvažnije stecište srpske satire u poslednjih par decenija: online časopis “Etna” je referentna tačka za sve one koji znaju da je satira vitalnija nego ikad. Na sreću ili na žalost, tumačite tu vitalnost kako mislite da je najbolje.

Komentar sledećeg kolaža je izlišan.

Kad je neko glup, ne možete mu to ni dokazati.

Samo još ovo da vidim...I tako…

Otišao sam na net samo da proverim kakvo je vreme napolju.

Od onda je prošlo šest godina.

Pita mali kamilko mamu kamilu:

Mama, mama, zašto mi imamo grbu?– Mama, mama, a zašto mi imamo grbu?
– Zato sine, kad idemo po pustinji da uvek imamo hrane i vode.

Mališa ćuti, razmišlja i za pet minuta opet pita mamu:
– Mama, mama, a zašto mi imamo duge trepavice?
– Zato sine, kad idemo po pustinji da nam pesak ne ide u oči.

Mali ćuti, razmišlja i za pet minuta opet pita mamu:
– Mama, mama, a zašto mi imamo ovakve velike papke?
– Zato sine, kad idemo po pustinji da nam noge ne upadaju u pesak.

Mali ćuti, razmišlja i za pet minuta opet pita mamu:
– A koji mi onda ku*ac radimo u zoološkom vrtu?!

Preostalo je još samo da gologuzi zavijmo na Mesec.Čitam nešto: u Japanu jedan siromah čeka na izvršenje smrtne kazne nad njim već 47 godina. Navodno, već je povilenio čekajući. A država ga sve vreme iskušava i pitanje je kad će doći na red – i da li će uopšte, jer osuđen je kad je imao 30 godina, a sad m uje 77.

Čudna mi čuda. I meni je 47 godina, još malo pa 48. Nije baš da sam ograničen u samici, ali ovo što državni aparat radi oko mene ponekad baš i liči na tiho izvršenje smrtne kazne. A to da sam poludeo, delom zahvaljujući i voljenoj otadžbini, valjda nije predmet provere.

Pričao bih vam šta mi voljena država radi, ali džabe je, nećete mi verovati. Sva je istina da ni ja više ne verujem samom sebi. Ali, to je već neka druga tema.

Znate li za Incidental Comics? Moram da podelim sa vama jedan nedavni rad sa tog bloga.

Hronika jedne ljubavi

Predlog za čitanje ovog popodneva je besplatni online strip Igora Kordeja, legende zlatnog doba stripa u počivšoj domovini moje mladosti: Texas Kid, My Bro.

Texas Kid, My Bro - besplatni strip Igora Kordeja

Upoznajte budalu nedelje: čovek je malo eksperimentisao sa smesama za vatromet. Izabrao je interesantno mesto da isproba kako radi prva patrona.

Sve je relativno.

Sve zavisi od perspektive.

Pa’j sad!

Scoobie-Doo!

Eto, tako. Bolje polako nego ofrlje. Prijatnu popodnevnu kaficu vam želim.

Dosta za ovaj put...

 

A iduće nedelje, bože zdravlja, po redu i kanonu. Pa ko god da je pobedio u Vimbldonu, jeo posle toga travu sa terena ili ne jeo.

3 komentara na temu “Utovar nedeljom, 7. jul”

  1. Obaška nemam ništa protiv toga kako vi organizujete svoje slobodno vreme

    Moj babo bi na pitanje “što ne gledaš utakmicu?”, a sećam se da je bila reprezentativna tekma još u vreme Sušića, rekao nešto u stilu:

    – Neće mi to (utakmica) ‘leba na sto stavit’!

    1. Није све ни у лебу, треба и понешто за душу и још понеки непарни орган, ал’ тога некако не налазим у шоубизнису (ака “показивачком послу”). Спорт је, некако, најгори од тога – од “у здравом телу се дух најбоље осећа” се поодавно прешло на леба, игара и товљења топовског меса. То одавно нису здрави људи за разоноду, то је машинерија за политику и паре. А маси је чак и Бреговић поручио да “место свога да мој живот живе” није баш паметно.

  2. nacionalnu histeriju

    Koliko vidim, nije to karakteristika Srba, niti balkanskih naroda:
    ovde klikćete¹ na sopstvenu odgovornos’²

    ___
    ¹ Kô or’o kad klikće!
    ² A na čiju biste drugu?

Komentari su onemogućeni.