Cigani, skitnice i šaneri

Listam današnje novine i sve se pitam kada ću se uzeti u pamet i novine načisto bataliti. Tri minuta je dovoljno da se pogledaju naslovi i zaključi da u njima ništa nije vredno daljeg gubljenja vremena. A onda dođem do ženske strane i vidim naslov: Zavisna od botoksa! Pa dobro, mislim se, da li su te žene normalne? Shvatam ja zavisnost, i sam imam neke poroke na koje ne gledaju svi blagonaklono: “pušim, pijem, tulumarim, gutam pilule, obožavam skupe stvari, zavlačim ruke u gaćice…”, al’ zavisna od botoksa… Confused smile

Tu mi na um padne “kraljica estetskih zahvata” iz sveta muzike, ne budem lenj i potražim neki stari snimak… I eto priloga za danas.

Tračevi kažu da je Sonny Bono redovno lemao Cher sve u šesnaest. Zbog toga je i propala grupa simboličnog naziva Sonny & Cher, iako je imala popriličnog uspeha i Phila Spectora kao producenta, da im duva u leđa. Razočarana, kao i svaka druga žena, svoje emotivne probleme je pokušala da razreši hitajući u zagrljaj drugom muškarcu. Pametnica, pobegla od Italijana, u zagrljaj čistokrvnom Južnjaku! Hot smile

Brak sa Greggom Allmanom trajao je kratko, a rezultirao je jednim muškim detetom i očajnim zajedničkim albumom simboličnog naziva Allman & Women (1977). Peace

Tu Cher shvati da se zeznula u životu i okrene se glumi. Bio je to dobar potez. Uspešno je nastupila u nekoliko dobrih filmova ozbiljnih režisera. Najpoznatiji film u kome je glumila (i to u veoma odabranom društvu!) beše Veštice iz Istvika (1987). Filmstrip

U međuvremenu, otkrila je čari estetske hirurgije i počela da zdušno radi na sebi. Ženski časopisi tvrde da je imala desetine operacija. Vele čak i da su joj vadili neka sitna rebarca. Sve za lepotu! Flirt female

Danas primećujem da joj je ispeglan nos i da ne izgleda loše za svoje godine. Da ne budem preterano maliciozan. Just kidding

Muzička karijera joj je nadalje tekla… tako-tako. Evo, već celu deceniju nastupa na “oproštajnoj” turneji. I don't know smile

No, da se mi vratimo na današnji prilog. Gypsys, Tramps & Thieves (1971) je njen prvi samostalni singl koji je napravio takav haos u Americi su da izdavači rešili da promene prvobitni naziv albuma! Priča je opšta i dobro poznata: devojka, rođena u ciganskim kolima, život joj je predodređen da bude lutalica, svašta oni rade, malo i varaju, al’ ona se zaljubi, i posle tri meseca… eto, trudna. Angel Mislim, u pesmi je to sve na finjaka, a svi znamo kako TO ide. Winking smile

– * –

Po biblijskom predanju, Bog je stvorio Evu od Adamovog rebra. Pa se pitam, da li je Sonny, dok je Cher “prebirao rebra”, tražio ono svoje? Flirt male

8 komentara na temu “Cigani, skitnice i šaneri”

  1. beše Veštice iz Istvika
    Eh… Apdajkov roman, baja koji je režirao Pobesnele Maxove, i takva glumačka ekipa… nije se moglo omašiti 🙂

  2. Toliko pogresnih informacia u jednom tekstu, zaista sramota!

    Pre svega Sonny nikada nije udario Cher, kamo li da je ‘lemao’.
    Drugo prvi samostalni hit je imala 1965 “All I Really Want To Do” u isto vreme kada je hit bio i “I Got You Babe”.
    Trece, da li znas da je Cher dobitnica Oscara za najbolju zansku ulogu u filmu “Moonstruck”? Itako dalje i tako dalje…

    Postoji divan sajt koji se zove Wikipedia gde se mogu proveriti sve informacije pre pisanja ‘clanaka’ o necemu ili nekome…

    1. Da vidimo te informacie na predivnom sajtu:

      Encouraged by Imperial, Cher worked with Sonny on her second solo single on the label, a cover version of Bob Dylan’s “All I Really Want to Do”, which peaked at number 15 on the Billboard Hot 100 in 1965.

      Nisam baš sasvim siguran u svoj engleski: da li ono “worked with Sonny” znači “samostalno”? 😆

      Šalu na stranu, dragi Gordone: ovo, najpre, nisu priče o muzičarima, nego o pesmama. A zatim, dok ti čitaš Wikipediju, Peacock već četrdeset pet godina sluša muziku i prati dešavanja. Ne prepisuje sa Wikipedije nego piše iz glave, po sopstvenom sećanju, pa mu se može oprostiti i poneka informacija koja nije forenzički dokazana ili je reč o konstrukciji koja nije svakom po volji, poput one da tračevi kažu (a ne činjenice kažu) kako je Sonny lemao Cher… (Hm: pa ona to nikad nije demantovala… Da li je? Zna li ko?) Ali svejedno, tračevi o lemanju zaista žive još od onda; i zbog toga to nije pogrešna informacija, nego činjenica.

      I najzad, hoćemo li da merimo koji film je poznatiji? Bez obzira na Oscara za glavnu zansku ulogu (mada ja mislim da je za glavnu žensku), meni se čini da je “The Witches of Eastwick” štogod čuveniji od “Moonstruck”, ali to je ipak i subjektivno i irelevantno za ovu malu priču o jednoj pesmi i još manju o njenoj interpretatorki.

      Opet, kako god okreneš: mesta za raspravu uvek ima i stoga je dobro što si se javio i podelio sa nama svoje viđenje karijere najpoznatije najlon-kese u istoriji rock’n’rolla.

    2. Gordone,
      brzo potežete i odmah pucate…

      Nije me sramota bilo čega što sam učinio u svom životu, pa ni tekstova na ovom blogu. Da ne bi bilo nesporazuma sa čitaocima, nedavno sam napisao i sledeće:

      “Stavovi i mišljenja koje iznosim na ovom blogu su lični i ne pretenduju da postanu opšti. Štaviše, uvek sam spreman da ih revidiram posle argumentovane diskusije.“

      A sada, glede pogrešnih informacija:

      U više knjiga koje sam pročitao, a bavile su se muzičkom scenom šezdesetih u Americi, pominje se lemanje dotične Cher, i to od strane ljudi koji su bili deo te scene ili neposredni svedoci. Za mene je to, blago rečeno, simtomatično.

      U pravu ste oko vremena objavljivanja prvog samostalnog hita. I prvog samostalnog albuma, jer je Sonny hteo da skine još kajmaka dok je stvar bila vruća sa I Got You Babe.

      Moj tekst se nije bavio faktografijom karijere Cher, već je bio vezan za određenu pesmu i nekoliko zanimljivih detalja iz njenog života. Album koji pominjem je prvi koji je snimila BEZ Sonnyevog patronata i BEZ njegovih pesama, pa se zbog toga može smatrati prvim samostalnim.

      Gledao sam filmove u kojima glumi, ne smatram ih epohalnima. Stvar ukusa. Njene glumačke sposobnosti ne dovodim u pitanje, napisao sam da joj je to dobar potez u životu.

      Divan sajt Wikipedia se uređuje, ne mislite valjda da se sadržaj postavlja tek tako. A on zavisi od politike lokalnih ispostava… široka i složena tema. Zato ono što pročitam na Wikipediji ne uzimam “zdravo za gotovo”. U više navrata sam se uverio u netačnost informacija koje se tamo nalaze.

      Toliko. Vaš izbor je, u stvari, klasična Clashovska dilema: Should I Stay Or Should I Go?

  3. Peacock koji pise po secanju? U tom slucaju poseta Wikipedii je vise nego obavezna pre pisanja bilo kakvog ‘clanka’! Bez obzira hvala na odgovoru i ukazivanju da je ostavljanje komentara na mestu gde neko pise po secanju (ocigledno vec poprilicno izbledelom) bilo totalno gubljenje vremena.

    No ipak kad sam vec dokon, da jos neke sitnice pojasnimo ;).

    Cher nikada nije tvrdila, niti je ikada postojao trac da je Sonny ‘lemao’, a u intervjuu kod Opre Vinfri, u kome je gostovala zajedno sa Tinom Tarner, je upravo to i potvrdila… Moguce je da je PeeCock upravo njih dve i pobrkao, ili je toliki ‘hater’ da je sebe ubedio u to?

    Drugo, Cher ne koristi botox, ako je za poverovati, inace bi izgledala kao Priscilla Presley ili Nicole Kidman…

    Trece, Sonny jeste bio producent i tekstopisac mnogih pesama koje je Cher izvodila sama, ali bez obzira, ti albumi su ipak u njenoj samostalnoj diskografiji.

    I na kraju, bez obzira na muzicke preferencije ‘pisca’ i citatelja ovog bloga ili sta je vec, zeni koja traje vec 50 godina i koja je medju najuspesnijim i najtalentovanijim zabavljacima naseg doba treba ukazati postovanje!

    1. Lepo kaže naš narod (kada mogu političari, mogu i ja da se pozovem na njega):

      Dokon pop i goveda krsti!

      Ako ste već hteli da raspravljamo, trebalo je da iznesete neke argumente, a ne sopstvene tvrdnje, ničim potkrepljene. Ali Vi te dve stvari, očito, ne razlikujete, zar ne? Vaš odgovor mi samo pokazuje da niste ni pročitali šta sam napisao, a pucate po meni rafalnom paljbom.

      O uvredljivim opaskama da ne polemišemo, to je stvar “domaćeg vaspitanja“. Ja imam ime i prezime, što možete i videti ako se potrudite, i ne krijem se iza izmišljenog. Zaboravljate da je Suština pasijansa “Stecište onih koji umeju da čitaju između redova” … i misle svojom glavom, dodao bih. Njih ne možete zavarati jeftinom demagogijom i galamom!

      Zato, ostanite Vi uz vašu Oprah, Farmu, Blic ili šta već još gledate i propirajte svoj mozak u “mašini“… Branite i dalje lik & delo Cher i u slučajevima kada ga niko ne napada. Tako stasavaju “Prvoborci” & “Branitelji”, a dalja priča oko toga je već svima poznata…

      Za tvoju informaciju: Ne pišam u pelene i nemam Alchajmera, dapače! 🙂

      A sada, trk, na Wikipediju… ima u ovom odgovoru, za tebe, nepoznatih pojmova.

    2. U tom slucaju poseta Wikipedii je vise nego obavezna pre pisanja bilo kakvog ‘clanka’

      Zaista, ima mišljenja koja ne samo da su diskvalifikovana stilom njihovog iznosioca, već i teraju čoveka da traži alternative. Što se mene tiče, dok ne zaboravim ovu nesrećnu epizodu, citiraću isključivo Encyclopediau Britannicu.

Komentari su onemogućeni.