Једна од пре: паштета

Кад се у истој реченици спомену фотографија и рецепт, обично имам на уму развијач. Својевремено сам знао напамет рецепт за ДС-26 (или како се већ на Кодаковом језику звао Илфордов ИД-19). Међутим, данашњи рецепт нема везе са лабораторијом.

Скоро сви волимо паштету. Као комбинатско дете, клео сам се у Бекову, у лименкама од 100 грама па и већим, а и после сам, као студент, често трошио оне мале од 50, па и оне бајаги лименке од фолије са 45 или 42 грама, па чак и оне Чокине у туби.

А онда су дошле гастарбајтерске године. Како где – у Мађарској су месокомбинати грађени по истом рецепту као и код нас, и паштета је иста, одлично. Касније Америка, туга једна, имају укупно један рецепт (брауншвајгер) од два произвођача, а и то није довољно масно, може да се сече ножем а тешко се маже. Тек негде пред крај се нашла нека као деликатесна, која је са два метра мирисала на гулаш, а и те је било само у једном дућану и не увек. Уосталом, њихова и наша филозофија доручка напросто не спадају у исти свемир. Види се по томе што, откако немамо своју производњу, тешко може да се нађе назубљен нож са заобљеним врхом – њима никад није ни требао.

Повратак овамо је био поприлично разочарење. То више није она паштета, лепо се види да турају свашта & којешта, понајмање џигерицу. Хммм… ајмо опет онај рецепт.

Чувени рецепт моје госпоје је ископан из архиве, из n:\dox, где носи датум 18-III-1997, и гласи:

pola kile juneće ili teleće jetre (može i svinjska, pileća, može čak i mešano)
glavica crnog luka
jedna mrkva
jedan zelen
100g dimljene slanine
100g putera (može i masti umesto)
1 lovorov list
nekoliko zrna bibera
muskatni oraščić

 Luk šargarepu i zelen sitno iseckati na slaninu, dinstati dok ne omekša. staviti još i lovorov list i biber. Džigericu očistiti od vlakana, sitno iseckati, dodati u masu i dinstati ali da se džigerica ne stvrdne nego da ostane sočna. Samleti u mašini za meso, dvaput-triput, bez lovora. Posoliti, pobiberiti, nastrugati malo muskatnog oraha. Puter ili mast se stave na kraju pre nego što se masa ohladi, promeša se i razlije u činiju. Može malo i da se zapeče u rerni ili mikrotalasnom da dobije pokoricu, tako može duže da stoji. Parkirati u frižider i posećivati prema nadahnuću

Чувен је јер је такав какав је објављен на Сезаму, вероватно још 1991 или 1992, и пренет ко зна колико пута. Није дочекао интернет, јер га гуглање појединих фраза из њега не налази – народно предање методом стевке се још није било запатило.

Е, да, фотографија. Више не знам од кога ми је остала идеја о кухињи као магијском месту кроз које протиче породични живот, од Маркеса или Рушдија, о томе да срећним породицама кухиња мирише, док ове друге походе неки зли дуси. То више звучи као Чехов… Свеједно, овом фотком сам, мислим, успео да ухватим део те магије. Упркос мојој госпоји, која не може да смисли неонско светло (у овом случају, кинеско ђубре од 300 динкића, које је саставило једва неколико месеци пре него што је цркло), овде сам баш намерно подесио белу према њему, а они црвенкасти одсјаји на левој страни су од обичне жуте жаруље. Дивоте вештачког светла, боје дивљају. Ово је био онај тренутак кад изгледа као да сам их припитомио. За фотку, тренутак је довољан.

 

5 komentara na temu “Једна од пре: паштета”

  1. Evo moj recepat za guščiji ili pileći “suffering”:

    500 grama pileće ili guščije džige iseckati i poređati u pleh. Dok se na to dodaje 100 grama slanine iseckane na kockice, velika glavica crnog luka isečena na četvrt, tri do četiri čena belog luka i šest većih šampinjona iseckanih na četvrtine, ugrejati rernu na 200 stepeni.

    Sve to pokriti alu-folijom i staviti u rernu jedno 15 minuta. Skinuti foliju i ostaviti još 15 minuta. Izvaditi iz rerne, prebaciti u blender i dodati 200 grama putera, bibera i soli po ukusu i obavezno pola deci konjaka, bez konjaka nije dobra. Isitniti, preliti u drugu posudu i ostaviti dva do tri sata u zamrzivaču.

    Uživajte!

  2. “Parkirati u frižider i posećivati prema nadahnuću” ? Kod mene ovakva pašteta traje do kraja prvog obroka.

    1. Изађе отприлике за једну ванглицу… а мој метод уживања подразумева становито развлачење, да има и за сутра. Јер ово се не прави чак ни сваког месеца, него чекамо да се ужелимо. Така философија.

    2. Bule, ne daj se provocirat’! Napraviće tebi kuma Jaca jednu dozu prvom prigodom!

Komentari su onemogućeni.