Pomozite matorcima

Help the aged,
One time they were just like you,
Drinking, smoking cigs and sniffing glue.

Kako vreme prolazi, ova pesma postaje sve aktuelnija. Mora da je Jarvis Cocker imao neke vizije o svojoj budućnosti. Ili se, naprosto, uplašio od toga šta ga čeka posle tridesete.

U stvari, voleo bih da ga čujem šta danas misli o tome, kao zreo čovek. Kada imaš pedeset, postaneš svestan da vreme više ne radi za tebe. 🙁

Živimo u gadno doba. Svakodnevno smo medijski zatrpani gomilom gluposti i fetišiziranjem besmislenih stvari: biti mlad, zdrav, lep, pametan, uspešan, juriti lovu… Ako se ne uklapaš u neki od nametnutih modela, kao da nisi živ i nigde ne pripadaš. Tumaraš u mraku pokušavajući da nađeš izlaz iz životnog tunela. A onda, ako i ugledaš neko svetlo u daljini, to ne mora da znači ništa. Možda ti neka zahuktala lokomotiva ide u susret, sa upaljenim svetlima.

Help The Aged - singlHelp the Aged” je pesma koja, otprilike, poručuje: deco, poštujte starije od sebe, oni su kao i vi, a i vi ćete uskoro biti kao i oni. Sinovi & kćeri, nemojte ostavljati očeve u staračkim domovima da umiru sami i polako… jer to isto čeka i vas.

Kada je počela da snima album This Is Hardcore (1998), grupa Pulp je imala samo ovu pesmu. I gomilu problema: personalne promene, rat sa engleskim tabloidima, Cockerovo teško nošenje sa teretom slave i zavisnosti od kokaina, prekid dugogodišnje veze… Kud će gore. Stanje u kom je bio Cocker jasno se čuje u pesamama, koje su mračne i depresivne: naslovna numera govori o pornografiji, a nadovezuju se pesme o lošim stranama uspeha (Glory Days), otrežnjenju posle drogiranja (The Fear), strahu od starosti (Help the Aged)… Iako je kritika već smatrala Cockera za glasnogovornika svoje generacije, posle ovoga albuma počela je da ga prihvata i kao veoma ozbiljnog tekstopisca.

Još uvek nisam uspeo da spoznam u čemu je smisao života. Možda treba da razmislim o smislu smrti.

1 komentar na temu “Pomozite matorcima”

Komentari su onemogućeni.