Mrkli mrak

Ne znam kako na vas utiče ono što vidite čim promolite nos van kuće, meni se već smučilo. Toliko da odmah zavapim & počnem da zviždim “Let the Sunshine In“. Šta ću, to mi odmah padne na pamet, kao i gomila gluposti o kojima ne smem ni da pričam. Potreban mi je svet oko nas u bojama, ako može što pre, jer odmah mi je mnogo lakše.

Danas ne pomaže ni zviždanje, kiša uporno rominja, pa pokušavam da se pokrenem na gurku. Gledam muziku po folderu koji sam odavno napravio, već sam i zaboravio šta je u njemu, te se latim današnje pesme.

Kada je mrak, neka je mrak.

Dovoljno je napolju čudno da nam jedan čudak neće ni malo zasmetati.

Klaus Nomi je karijeru započeo u Berlinskoj operi kao pomoćni radnik. I to ne kao pevač: razvodio je ugledne goste po sali. A kada bi se zavesa spustila i posetioci otišli kućama, imao je običaj da zabavlja ostali deo tehničke ekipe pevajući arije iz poznatih opera. Pre fajronta, društvo je odlazilo u najbližu diskoteku gde Nomi je nastavljao svoju predstavu.

Početkom sedamdesetih seli se u New York, gde zarađuje pevanjem u trećerazrednim predstavama. Upoznaje art ekipu sa kojom se druži i nastupa u čudnim komadima u kojima muzičku podlogu sačinjava nekakva čudna mešavina diska, new wavea & klasičnih arija. Uz takvu šizofrenu muzičku kombinaciju idu i neobični kostimi & scenografija, pa nije ni čudo to što ga jednom prilikom primećuje David Bowie. Posle toga su stvari išle već mnogo lakše…

klausnomiDebi album Klaus Nomi (1981) je bio sve, samo ne običan. Šetao je slušaoca na sve strane: od disco ambijenta na tragu Donne Summer, preko “Twista” Chubbyja Checkera, sve do čistokrvnog izvođenja Purcella & Saint-Saensa. Neobična kombinacija muzike i još luđi styling nikoga nisu ostavljali ravnodušnim, pa Nomi brzo postaje popularan u umetničkoj zajednici.

Euforija je trajala kratko, svega par godina. Nomi umire od side, bolesti koja tek što se pojavila. U muzičkom svetu se više pamti kao prva celebrity osoba kojoj je sida došla glave nego po svojim nastupima.

Naravoučenije je svima jasno: volite se ljudi, ali pazite sa kim to radite. Hot smile