Koliko je zapravo bogat Bill Gates?

Znaš ono kad kažu “pedeset milijardi dolara”? Razumete li vi uopšte značenje tog izraza? Šta za vas znači “pedeset milijardi dolara”? Iznos koji je veći od godišnjeg budžeta stotinjak država sveta? Iznos koji otkupljuje sve trećine spoljnog duga cele ex-Jugoslavije? Jedan dolar u sekundi tokom preko 1500 godina?

Ne vredi, zar ne?

Neil deGrasse Tyson je našao odgovarajuću poredbenu vrednost.

Zanimljivo.

Ovo me je podsetilo na jednu prilično ružnu scenu kojoj sam bio svedok pre možda dve ili tri godine, negde na trgu u centru Kikinde, i potpuno sam je potisnuo iz uma. Dvojica dečaka, može biti da su već krenuli u školu, ali možda i nisu, šetali su bez pratnje roditelja (ili su oni bili negde u blizini, ne bih znao da kažem) i jeli sladoled. Ja sam hodao sporim korakom iza njih, samo što ih nisam pretekao. Ali sam zastao kad sam čuo razgovor.

– Gle, deset dinara – reče jedan i zastade nad zgužvanom smeđom novčanicom. – Hajde, uzmi je.
– Neću da je uzmem – kaže drugi – ne može ništa da se kupi za to.
– Dobro kažeš – reče prvi i, na moje iznenađenje, načini đonom patike pokret struganja po betonu preko te novčanice, mrveći je tako u komade.

Tog malog niko nije naučio da poštuje novac kao merljivi izraz nečijeg poštenog rada. U školi ga niko nije naučio narodnoj mudrosti “zrno po zrno, pogača”, a roditelji mu nisu skrenuli pažnju da malom novčanicom ipak nešto može da se kupi kada je u društvu još nekoliko sličnih novčanica.

Hoće li ih tako gaziti kada počne da ih zarađuje?

– * –

Neil deGrasse Tyson se jako prevario. I ujka Bili bi se i te kako sagnuo da dohvati taj četvrt dolara.

3 komentara na temu “Koliko je zapravo bogat Bill Gates?”

    1. Hm, ja dođoh do 277.777,78… Oli si zaokruživao, ili si radio neku interpolaciju po tome da Neil HOĆE da se sagne za četvrt’ banke a Bill NEĆE za 45K? Po tome, ako je Neilova ušteđevina 250K, ispada da bi se Bill sagnuo tek za 50K 🙂

      (ili si se dogovorio s Neilom da mu prijavite manje, IRS-a radi) 😉

      1. Kako je govorio gospojin profesor elektrana, “Hm… ovih 100 ampera, to ćemo da zanemarimo…” Zaokružio, brate, da može da se na celo izdeli! 🙂

Komentari su onemogućeni.