Lepojka i more

Volim egzotične žene. L. mi je rekla da će me to, jednoga dana, skupo koštati. Valjda je samo htela da me uplaši i privuče pažnju na sebe. Nije znala da nisam plašljiv. Flirt male

Kako egzotika slabo uspeva u našim krajevima, moji flertovi se svode na žene sa raznih meridijana koje pevaju. Tu nema nikakve opasnosti: ako mi se ne dopadnu, lete u kanticu za đubre, zauvek. I niko nije povređen. Thinking smile

E, za ovu, do skora, nisam znao.

Mor Karbasi - The Beauty and the Seа (2008)Mor Karbasi je rođena u Jerusalimu. Neko vreme provela je u Londonu, a poslednjih godina živi u Sevilji. Peva na jeziku ladino, koji je mešavina španskog & hebrejskog. Nije ni čudo što se skrasila u Andaluziji.

Da pojasnimo malo (h)istoriju. Postoje dve grupe Jevreja u Evropi: južni su Sefardi, koji su potomci prvih stanovnika Izraela koji su se rasuli po svetu. Ima ih svuda po Sredozemlju i pričaju jezikom ladino. Severni ili Aškenazi govore jidiš.

Mor peva kako tradicionalne pesme sefardske zajednice, tako i sopstvene. Zajednička im je muzička lepota i jak emocionalni naboj. Nešto poput sevdalinki.

Jasno je da nemam pojma o čemu peva, a prevodioci sa neta ni malo ne pomažu.

Da ne drobim previše. Slušajte & gledajte.