Rad ove žene…

…Rad ove žene je veličanstven u svakom pogledu i svakom trenutku. Svi su navikli da takva ocena uvek ide uz njeno ime i njeno delo, ali nikome nije jasno kako joj to uvek uspeva.

Nema svrhe odugovlačiti: dragi moji, danas slušamo Kate Bush. Imamo dobar povod za to.

Do nas upravo dolaze informacije o trijumfalnom povratku Kate Bush na koncertnu scenu. Ključna ženska pojava ostrvske rock-scene, najveća enigma te scene otkad se na njoj uopšte dešava autorski rad, nedvosmisleni genije multimedijalne umetnosti, vitez britanske krune i autor muzike sa pokrićem koje seže u predpubertetske dane (!), Kate Bush je do sada održala jednu i samo jednu koncertnu turneju, 1979. godine. Trideset pet godina kasnije, 80500 karata za 22 koncerta u hali Hammersmith Apollo, u martu je rasprodato preko internet servisa za petnaest minuta. To nije uspelo nikome do sada. Nikome.

Nismo u mogućnosti da pohodimo nijedan koncert serije Before the Dawn, ne samo zato što se karte u preprodaji valjaju po ceni od 800 do 2000 funti. Pride, želju Kate Bush da se nastup ne snima poštujemo tako što nećemo koristiti snimke koji ipak već postoje. Umesto toga, sa zgražavanjem ću da primetim da posle 865 video-klipova u rubrici muzika za popodne zatičem samo jednu jedinu pojavu Kate Bush u listi – i to u duetu sa Midgeom Ureom. Ni traga od autorskih numera, ako zanemarimo neke rinfuz-varijante i priču o jednoj od 125 ploča… Kako je to moguće? Svi samuraji Skoja vole njenu muziku. Bemliga.

I tako, rekoh sebi sinoć: deder da ispravimo to. Jedva sam se prisilio da odem na spavanje. Hteo sam da slušam muziku Kate Bush cele noći i da sačekam izlazak Sunca zamišljajući da sam ipak nekako uspeo da se proguram među srećnike u Hammersmithu.

Podivljao, pa to ti je. Idemo još jednu.

A dok ne kompletirate fonografiju Kate Bush, poslužiće i plejlista na Cevki.