Žena koja nije za kuhinju

U ovaj muzički žanr nismo do sada zalazili, Radost kuvanja smo pominjali pre neki mesec, ali neće biti pevanja & slomljenih srca iako je ovo opaaaaaaaaasna žena… A takve najviše volim. 🙂

Šta? Niste još kliknuli da klip krene…

Prvo da raščistimo šta je bluegrass. Jeste slično našem kolcetu, ali je malo drugačije. To je američka muzika čiji su koreni u tradicionalnoj muzici koju su prvi doseljenici poneli iz svojih domovina. Zgodan miks žanrova iz Engleske, Škotske, Irske & Velsa. Plus jako prisustvo elemenata džeza, tačnije swinga, uz mnogo slobode i improvizacije. Uobičajeno je da se svira na akustičnim, žičanim instrumentima – violina, madolina, bendžo, bas…

Novija varijanta, koju novinari nazivaju progresivni bluegrass, često se izvodi i na električnim instrumentima ili kao kombinacija sa akustičnim, a repertoar je upotpunjen pesmama iz drugih žanrova, najćešće rock & rolla.

Vrhunska tehnička potkovanost i virtouzitet izvođača se podrazumevaju.

U ovako postavljenoj igri mesta za žene uglavnom nema. U pitanju je ostavština najkonzervativnije Amerike. Ipak, poslednjih par decenija stvari su se malo promenile.

Alison Brown nije samo virtuozni svirač bendža već i sjajan autor muzike sa jakim džez Alison Brownzaleđem. Često je svrstavaju rame uz rame sa dvojicom majstora koji su etalon za ovu vrstu muzike, Belu Flecka i Davida Grismana. Za više od dvadeset godina karijere snimila je desetak odličnih albuma i dobila dva Grammya. I to nije sve.

Ova zgodna plavuša je završila presižni Harvard. Nekoliko godina se bavila investicionim bankarstvom(!?), ali je odustala od te karijere zbog muzike.

Zamišljam kao odlazim u banku, na konsultacije kod moje bankarske savetnice, a ona mi, pored povoljnih uslova kreditiranja, ponudi i da mi nešto odsvira.

Nije ovo Amerika. 🙁