Sigurnosni brifing… u autobusu

Ako ste putovali avionom, znate da stjuardese u toku neposredne pripreme aviona za poletanje i rulanja redovno “zabavljaju” putnike informacijama o postupanju u slučaju koji bolje da se ne desi. Ovde je jedna ekipa pokušala nešto nalik tome – u gradskom autobusu u Londonu.

Ono jes’ da ovaj autobus izgleda bolje (i garantujem da je udobniji) od aviona mnogih aviokompanija, nego je trik u tome što ljudi, izgleda, ni autobusom ne umeju da se voze…

Nego, da se vratimo na osnovno pitanje.

Nisam leteo avionom bogzna koliko puta, ali uvek sam se zabavljao pokušajem da utvrdim da li ima bar desetoro putnika koji makar izgledaju kao da pažljivo slušaju uputstva. Ljudi su, u proseku, idioti na svoju štetu. Bez obzira na činjenicu da je vazdušni saobraćaj ubedljivo najsigurniji, nešto bi i trebalo znati o kriznim situacijama, ma kako malo verovatna bila mogućnost da se dese.

Recimo… Negde sam pročitao da u najgore prolaze oni koji aktiviraju prsluk za plutanje dok su još u avionu koji je prinudno sleteo na vodu, umesto da to učine napolju, u vodi. Gotovo svi koji su poranili, udavili su se, jer zbog otpora naduvanog prsluka nisu mogli da dosegnu izlaz koji je pod vodom.