Jovanka Orleanka

Danas nećemo da preturamo po istoriji, iako naslov tako sugeriše. Za ovu pesmu sam se upalio još proletos, no nije mi se dalo da napišem nešto o njoj. Razlog je vrlo prost – nisam mogao tačno da utvrdim o čemu se u njoj govori, njen tekst nisam mogao nigde da pronađem, a uši su se u više navrata pokazale kao nepouzdane… Sa svim zvukovima koji se nalaze u drugom planu, teško je rezlučiti o čemu se na snimku peva.

Jesam li se, u međuvremenu, pomerio korak napred? Nisam.

Oficijelni spot u kome par dobrih sisa ima važnu ulogu nije više dostupan. Iako mi je Cevka obećavala da mogu da ga pogledam ako se prijavim na nju sa svojim nalogom, nije pomoglo. Ne kapiram zašto je to tako. Ako je u pitanju promocija albuma, valjda je logično da što više ljudi pogleda spot.

Tako ostadosmo na rezervnoj varijanti.

Feeder je dobro poznata grupa koja svira poprilično glasan pop/rock već dve decenije. Nije nešto za čim sečem vene jer takvih ima poprilično, ali poštujem par miliona prodatih albuma. Kada se sretnemo, uljudno se pozdravimo i ništa više.

Njihov frontmen Grant Nicholas je već druga priča. Kako se radi o nesumnjivo talentovanom čoveku, vremenom se sakupi popriličan broj pesama koje se ne uklapaju u zvuk matične grupe. U tim slučajevima, po pravilu se snimi solo ploča. To je već izazov koji kome je teško odoleti, pa se autori bore da savladaju dve krajnosti: da ostanu na tragu onoga što su radili sa drugarima ili da odu na dijametralno suprotnu stranu, težeći da se razlikuju po svaku cenu.

GrantNicholas je mudro zastao na sredini. Iako su glas i akustična gitara u prvom planu, u pozadini se mnogo toga dešava. Stari fanovi Feedera neće biti razočarani, a novi će biti regrutovani.

Yorktown Heights (2014) je jako dobar introspektivni album koji je dobro promišljen pre nego što je snimljen. Po atmosferi pojedinih pesama ponekad je mračan, ali nikada ne ide u krajnost. Uvek se oseti neki optimizam koji je, makar u malim dozama, prisutan.

Da li će Grant Nicholas nastaviti karijeru ovim putem, to ćemo tek da vidimo. Meni je ulepšao ovu, poprilično nezanimljivu, muzičku godinu.