Veracruz

Ove godine bili smo zatrpani tekstovima koji su se osvrtali na Prvi svetski rat. Povod je njegova stogodišnjica. Ni jedan rat nije dobar, pa je potpuno bespredmetno raspravljati ko ga je i zašto započeo. O tome su pričali naši, vaši & njihovi i nisu se ni oko čega složoli. Mnogo je gore to što iz svog tog rusvaja koji se desio nije izvučena pouka.

Da se ne ponovi!

Kroz školovanje smo učili da je to bio sukob sila Antante i Centralnih sila. Uglavnom znamo šta se zbivalo za te četiri godine, a i rezultat. Ono što obično ne znamo je šta se dešavalo na drugoj strani naše planete.

Po izbijanju rata, SAD su proglasile neutralnost. To je bilo u skladu sa njihovom izolacionističkom politikom, ali i javnim mnenjem – smatrali su da je najbolje za njih da trguju sa obe zaraćene strane jer je dobit zagarantovana. Lepo smišljeno, ali se realizacija pokazala problematičnom. Pomorska blokada sila Antante učinila je trgovinu sa Centralnim silama nemogućom. Uz to, kako je rat potrajao, a znamo da mnogo košta, sile Antante su morale da potraže pare za njegovo finansiranje kod američkih banaka. Da skratim priču: u trenutku kada su se bankari i političari uplašili pitajući se ko će da im vrati pare posle rata, ukapirali su da je mudro da se i SAD uključe u rat na strani Antante ili zajmovi nikada neće biti vraćeni. I masne kamate, naravno.

Otprilike u isto vreme, u komšiluku, odvijala se Meksička revolucija. Tu je već bio kompletan cirkus, a neke od junaka znate iz filmova, knjiga & stripova – najpoznatiji su Pancho Villa & Emiliano Zapata. Meksikanci su sa Amerima imali odavno neraščišćene račune, još od vremena kada su ih skratili za nešto teritorija (Texas, California, New Mexico), pa je koškanje između ovih država sa povremenim pucanjima i intervencijama bilo uobičajeno već decenijama. Uz to, Nemci su sa svojim podmornicama vežbali bojeva gađanja gde su im ciljevi bili brodovi američke trgovačke flote. I nagovarali su Meksiko da zaigra na njihovoj strani.

Burence s barutom je bilo postavljeno, trebalo je samo kresnuti fitilj. Meksikanci su uhapsili nekoliko američkih mornara, a ratna flota je krenula na Veracruz. Bitka je mogla da počne.

Warren ZevonŠta se dešavalo na licu mesta, opevao je Warren Zevon mnogo decenija kasnije. “Veracruz” je samo jedna u nizu njegovih genijalnih pesama zabeleženih na albumu Excitable Boy (1978). Dok čitam stihove, imam utisak da gledam film:

I heard Woodrow Wilson’s guns
I heard Maria crying
Late last night I heard the news
That Veracruz was dying
Veracruz was dying

Someone called Maria’s name
I swear it was my father’s voice
Saying, “If you stay you’ll all be slain
You must leave now – you have no choice
Take the servants and ride west
Keep the child close to your chest
When the American troops withdraw
Let Zapata take the rest”

I heard Woodrow Wilson’s guns
I heard Maria calling
Saying, “Veracruz is dying
And Cuernavaca’s falling”

Aquel dia yo jure (On that day I swore)
Hacia el puerto volvere (To the port I will return)
Aunque el destino cambio mi vida (Even though destiny changed my life)
En Veracruz morire (In Veracruz I shall die)
Aquel dia yo jure (On that day I swore)

I heard Woodrow Wilson’s guns
I heard them in the harbor
Saying, “Veracruz is dying”

Svaka sličnost sa aktuelnim događajima u svetu je slučajna – ili nije. U zavisnosti od toga jesmo li ili nismo naučili išta iz istorije.

Komentari su onemogućeni.