Voda (sa donje strane)

Znate li da se već dve decenije obeležava Svetski dan vode? Nemate pojma o tome, baš kao i ja. Kontam, voda je važna za sve ljude, bez nje se ne može živeti, veći deo naše planete prekriven je vodom, itd…

Za neke ljude je važnija nego za nas, neznalice.

Pre tri godine, državni sekretar SAD i predsednik Svetske banke potpisali su “Memorandum o uzajamnoj saradnji” kojim usaglašavaju delatnost u državama u razvoju, u cilju “racionalnog korišćenja vodnih resursa”.

“Nedostatak adekvatne vode za piće i neadekvatni sanitarni uslovi predstavljaju osnovu mnogih bolesti u svetu i godišnje izazovu dva miliona smrtnih slučajeva”, izjavio je bankar.
“Svetska banka daje pomoć državama koje imaju rastuće potrebe za vodom za poljoprivredu, energetski sektor, stanovništvo i prirodu. Proširenje partnerstva sa SAD omogućiće nam da to radimo još efikasnije”, rekao je državni sekretar.

Njihova briga za države u razvoju, a i za sve nas, je dirljiva. Kao da nismo svesni da onaj ko ima monopol nad vodom, hranom i energijom može da radi sa ostalima šta hoće.

No, da se vratim u muzički program, od svetskih problema boli glava…

– * –

Voda koja danas teče Suštinom pasijansa dolazi iz Australije, a priča o njoj je zanimljiva.

Unitopia je jedna od najzanimljivijih grupa koje je Australija iznedrila u protekle dve decenije. Ponosni sam vlasnik četiri studijska i tri “živa” albuma, pa mogu da ustvrdim da sam se naslušao njihove muzike. A nju je teško opisati. Recimo, to je muzika na čiji su uzori rani Genesis & Marillion, obogaćena specifičnim australijskim šmekom i elementima jazza, hard rocka, klasike, world musica i svega drugog što su uzgred pokupili. U svakom slučaju, visoko profesionalno odsvirano, melodično i izazovno za slušanje.

Za razliku od mnogih drugih grupa sličnog usmerenja koji su sklone da se često izgube u komplikovanim pričama na svojim albumima, teme njihovih pesama su mnogo prizemnije – zdrav život, ekologija, uživancija na razne načine… Veoma pozitivno.

UPFIzgleda da su se članovi grupe Unitopia, u međuvremenu, umorili. A možda i malo zavadili, te su rešili da se rastanu. Na pepelu stare izrasla je nova grupa, United Progressive Fraternity, čije jezgro čini većina bivših članova, neki novi (Guy Manning, kojim ćemo se posebno pozabaviti nekom drugom prilikom), plus specijalni gosti poput Jona Andersona & Stevea Hacketta.

Rezultat metamorfoze je impresivan. Novi album, simbolično nazvan Fall in Love with the World (2014) je prirodni nastavak onoga što su ovi momci prethodno radili i, čini mi se, otvoreniji u pristupu kako temama, tako i muzici. “The Water” je pesma koja ga je najavila, a prava poslastica je svita “Travelling Man” od 22 minuta, koja ostavlja slušaoca bez daha.

– * –

Šta je sledeće za trgovinu, vazduh? Na nivou država već se preprodaju “kvote zagađenja vazduha”. Ne sumnjam da će, jednoga dana, stići i u maloprodaju.

1 komentar na temu “Voda (sa donje strane)”

  1. Квоте за загађење су највећи изум после папских индулгенција на пољу, хм, чега оно? Продавања магле на велико?

Komentari su onemogućeni.