Ladan k’o testiče

Emocije nisu dobar saveznik u trenucima kada treba biti trezven i razmišljati bistre glave. Baš kao i alkohol, a on se najlakše poteže u takvim situacijama. Šta onda da radi grupa kojoj se glavna pokretačka snaga neočekivano preseli na neko bolje mesto?

Primera ima poprilično, a rešenja su različita.

Kada je legendarna grupa Free prestala sa radom, svi njeni bivši članovi su imali neke druge planove. Paul Rogers & Simon Kirke su osnovali Bad Company, Andy Frazer Sharks, a Paul Kosoff Back Street Crawler. Na dva osrednja albuma sa novom grupom Kosoff nije blistao, a utehu je našao u najgoroj mogućoj stvari… Droga nikada nikome nije pomogla. Sve se završilo katastrofom na avionskom letu za Ameriku – Kosoffovo srce nije izdržalo. Nije imao ni 26 godina.

Ostali članovi grupe su seli i razmislili šta dalje da rade. Skratili su ime u Crawler i promenili diskografsku kuću & menadžera. Videvši potencijal grupe, legendarni vlasnik Atlantic Records Ahmet Ertegun je imao sjajan predlog – Kosoffovo mesto zauzeće Mick Taylor koji je upravo napustio The Rolling Stones. No, Taylor ih je glatko odbio. Pokušali su i sa legendarnim Peterom Greenom, no on odavno više nije bio ni sam sa sobom. Posao je dobio Geoff Whitehorn, gitarista prekaljen u poznatoj džez rok grupi If.

CrawlerOvoga puta Atlantic nije bio zadovoljan, što samo pokazuje da su bili više zainteresovani za Kosoffa nego za samu grupu. Srećom, vrata im je otvorio Peter Grant, menadžer grupe Led Zeppelin. Posle probne vožnje po Britaniji u drušvu grupe Boxer, o kojoj sam već pisao na ovim stranicama, snimili su prvi album 1977. godine, nazvan kao i grupa. Pesme su bile odlične, sve je zvučalo fenomenalno, štampa je o albumu povoljno pisala. Ali nije imao nikakve šanse – punk, new wave i disko muzika već su se bili zahuktali.

Ipak, nije sve bilo tako crno. U Americi su bolje prolazili, a pesma “Stone Cold Sober” se često vrtela na radio programima. Sa drugim albumom samo su potvrdili da su odlična grupa, što im je omogućilo da krenu na zajedničku višemesečnu turneju sa Robinom Trowerom i grupama Cheap Trick i Foreigner. Uostalom, prosudite i sami kako je to izgledalo.

Očigledno je da su Whitehorn i klavijaturista John ‘Rabbit’ Bundrick, koji je i napisao ovu pesmu, nosili zvuk grupe.

Priča se završila krajem 1979. godine, kada je Bundrik napustio grupu i otišao da svira sa The Who.

Koliko dugo li je tu odluku promišljao? Hot smile