Magle u Dubaiju

Ove nedelje, pokušaćemo da izvedemo jedan mali eksperiment sa video sadržajima na portalu Vimeo: u polje za pretragu ću unositi neke pojmove, pa ću izabrati neki zanimljivi kratki rad i preneti ga ovde.

Prvi pojam je glasio: fog (magla).

Sjajna minijatura sa efektnim krajem. Podseća me da ona fraza “nestao u vidu magle” zaista ima punu težinu, jer ova magla je nestala praktično odjednom.

Drugi perfektan detalj: svakako ste primetili da nema nikakve muzike. To je u ovom slučaju toliko osvežavajuće da prosto nemam dovoljno dobru reč pohvale. Autori video sadržaja su veoma skloni da pronalaze nekakve generičke, najčešćeprilično iritantne “muzičke” sadržaje koje potom nekritički uguraju u video tek da bi to činilo novu dimenziju filma. Pritom to nije namenska muzika, jer ko je spreman da plaća kompozitoru, a tek ko je dovoljno vešt da sam napiše i izvede potrebno delo. Nije ni neka poznata muzika, jer tu valja platiti tantijemu autoru. Preostaju samo oni glugen-audio sadržaji od kojih nema mnogo vajde, osim ako nije zaista bio cilj da se gledalac video sadržaja iritira na niskom nivou.