Vožnja biciklom

Šta sve može da se desi čestitom čoveku posle nezgode u laboratoriji…

Nastavljam mali eksperiment sa video sadržajima na portalu Vimeo. Ovog jutra gledamo animirani film na koji sam naišao sasvim slučajno nakon što sam u polje za pretragu uneo reč bicycle.

A šta sve ovo znači?

Objašnjeno je na 3:03, ali za tog jednog i po posetioca koji ne zna engleski, da pomognem prevodom.

16. aprila 1943, Dr Albert Hofmann je otkrio psihičke efekte LSD-a nakon što je slučajno konzumirao nekoliko kapi.

Drogeraš, majku mu narkomansku! I to usred Švajcarske, kao fol neutralne usred ratom zahvaćene Evrope!

Šalu na stranu: Dr Albert Hofmann je legenda farmaceutske nauke dvadesetog veka. Reputaciju je stekao upravo svojim bavljenjem “čarobnim gljivama” i raznim “veselim” jedinjenjima u prirodi. Sintetisao je LSD i posvetio se temeljitom istraživanju pravog uticaja psihoaktivnih supstanci na ljudsku psihu. Nije mu bilo pravo kada je LSD stavljen van zakona, mada je i sam tvrdio da u pogrešnim rukama može biti veoma opasan. Poznato je da se Dr Hofmannu obratio Timothy Leary lično, ali ga je ovaj otresao u dve vruće; ne bi bilo nemoguće da je pod “pogrešnim rukama” Dr Hofmann mislio baš na ovog ekscentričnog Amerikanca.

Vožnja biciklom koja čini fabulu ovog kratkog animiranog filma nije izmišljotina: reč je o istinitoj epizodi koju je Dr Hofmann lično opisao u prvom poglavlju svoje čuvene knjige “LSD, My Problem Child“.

Ako vas zanima kako je mogao da izgleda jedan uobičajeni LSD trip, najjednostavnije je da pogledate film “Magical Mistery Tour” (da citiram Vikipediju: radnja filma, ako je uopšte ima, vrlo je jednostavna Smile with tongue out). A ako vas zanima šta je sve zaista moglo da ispadne od priče o LSD-u i inim psihoaktivnim drogama, setite se tužne i pretužne sudbine Syda Barretta, čoveka koji je osmislio Pink Floyd.