Clarkson Shutdown

U slučaju da niste čuli, što je moguće ako ste nekoliko poslednjih dana proveli pod nekim kamenom: kultna TV emisija Top Gear je završila sa postojanjem, barem u obliku koji smo do sada poznavali. U to ime, podsećamo se najboljeg priloga iz serijala, koji je Jeremy Clarkson snimio tako što je iz svog džepa platio automobil kojem je namenio tužnu sudbinu.

BBC je oprao ruke pred zvaničnicima Malezije zbog toga što je Clarkson nazvao đubre đubretom i tom automobilu uradio šta je uradio (mada, kad se setimo onog Juga…). Ali ostade da visi neka zebnja u vazduhu: bilo je pitanje koje od sledećih suspendovanja će predstavljati pravi kraj. To se desilo ovog puta.

Sada je Jeremy Clarkson suspendovan nakon što je shvatio da verbalni napadi na izvršnog producenta povodom lošeg snabdevanja obrocima na celodnevnom snimanju više nisu dovoljni, pa je morao da mu skrene pažnju – šakom u glavu. Prekid svih aktivnosti u vezi sa emisijom je bio trenutan. Takođe je otkazano emitovanje već spremljene epizode, pa su čekali da Veliki Manitu kuće BBC saopšti svoju konačnu odluku o daljoj sudbini emisije i čoveka koji je bio njena perjanica. Nezvanični podaci govore da je Top Gear od reklama, redistribucije i raznih drugih oblika prodaje prava na globalnim tržištu donosio 200 miliona funti godišnje (!), što ujedno objašnjava razloge za mnogobrojne amnestije za Clarksonove ranije nepodopštine. Ali, svakom strpljenju dođe kraj.

E, onda su Richard Hammond i James May prekjuče mrtvi ‘ladni odbili da snime preostale tri epizode ovogodišnjeg serijala bez Clarksona. I najzad, Clarkson se juče javio BBC-ju i dao neopoziv otkaz na svoje učešće u emisiji.

Kako stoje stvari, iz ovog više nema izlaza – bar ne tako da niko na kraju ne ispadne krele. Nijedna strana neće popustiti – i obe strane će biti na finansijskoj šteti velikih razmera – ali sujete su velike na obe strane i to je moglo da se pretvori u dugotrajan rat živaca. Teško da će sve one veoma posećene veb kampanje biti od značaja na kraju te priče. A sve do jedne kampanje dadoše isti odgovor na pitanje kako dalje: ne gašenje, ne promena voditelja; i dajte nazad emisiju u uobičajenom formatu, sa Clarksonom na čelu. Tako i nikako drugačije.

Jedino moguće rešenje je da će BBC napraviti nešto od nule, što neće biti ocenjeno bolje nego kao isprdak matične emisije, pa se neće tako dobro prodavati. A ova trojica sad imaju priliku da naprave nezavisnu produkciju i novo čudo od emisije, pod nekim novim imenom. Publika bi krenula za njima: sad je trenutak za to. Jedini problem je u tome što im niko neće pružiti takvu logističku i finansijsku zaleđinu kao što je to mogao BBC.

Šta će biti dalje? Ta emisija je bila jedan od veoma retkih preostlaih valjanih razloga da čovek sedne ispred televizora.