Kako je to nekada bilo

Adobe Photoshop je računarski program koji predstavlja sinonim za obradu fotografija (mada njegova namena ide i šire od toga). Matična kompanija je u februaru obeležila 25 godina od objavljivanja prve verzije programa. U sklopu raznih dešavanja tim povodom, neko se setio da okupi neke danas poznate Photoshop gurue, da im ponudi da isprobaju prvu verziju programa i da snimi reakciju.

Što bi ono rekli neki ugledni i pažnje vredni mediji: nećete verovati šta se tada desilo!!!!!!!

[Nadajmo se da je sedam uskličnika dovoljno.]

Murov zakon veli da se snaga računara udvostručuje svakih 18 meseci. Softver ne napreduje tom merom, ali koraci unapređivanja Photoshopa kao složenog sistema su učinili da je za efikasno korišćenje programa potrebno imati mašinu jakog kalibra. U tom svetlu, četvrt veka izgleda kao večnost. Ergonomija radne površine, velika i snažna baterija funkcija, intuitivni postupci – sve je to razvijeno tokom mnogih hiljada sati istraživanja zahteva korisnika. Ne treba se čuditi što se ovi ljudi ne snalaze u programu skoro nikako. Danas jedan prosečni dijalog neke funkcije u Photoshopu ima više opcija nego ceo program 1990. godine…

Primenjena informatika je prešla dug put. Gde će Photoshop biti kroz novih 25 godina, možemo samo da naslutimo. Nažalost, ta slutnja podrazumeva i neke neprijatne najave zbog kojih možemo da se bunimo, ali nama kao korisnicima bolje biti neće. Pretplata umesto kupovine, neprekidno održavanje umesto zamene verzije, skladištenje sadržaja u Oblaku, reklame tamo gde im mesto nije… I još ko zna kakva čuda o kojima ne znamo ili ne želimo da znamo, a već su na putu ka nama.

Odneće nas đavo ako budemo ovisnici od tehnologije. Odneće nas voda ako ne budemo.