Mesečina bato

Najpoznatija mesečina na ovim prostorima je ona koju je otpevao Sting sa grupom Police. Jes’ da se pesma zove “Message in the Bottle“, ali je većina Srba čula nešto sasvim drugo. Tako je Stingova pesma postala legendarna povlačeći se kroz mnogobrojne šale.

Petnaestak godina kasnije, pesma “Denpasar Moon” je, baveći se mesečinom na drugoj strani planete, napravila haos.

Kakva je to tek priča!

Colina Bassa sam upoznao kao člana grupe Camel. Kako je kroz tu grupu protutnjalo mnogo vanserijskih svirača, nisam preterano obraćao pažnju na njega – basisti su uvek negde u pozadini. Ali posvećeni fanovi grupe jesu – u njihovim očima on je jedan od najznačajnijih bivših članova. Hvalili su ga da piše odlične pesme i da na koncertima još bolje peva.

Colin BassTo se moralo proveriti. Nekako sam došao do jednog od njegovih albuma – i oduševio se. Sve što se čulo bilo je ugodno uhu, ozbiljno. Tekstovi naročito. Dovoljno da nastavim da kopam…

Ispostavilo se da njegova karijera nije nimalo naivna, sudeći po muzičarima sa kojima je sarađivao, ali se odvijala uglavnom daleko od očiju javnosti i medija. Po izlasku iz Camela, pridružio se grupi 3 Mustaphas 3. Bila je to totalno opičena engleska grupa koja je svirala world music. Shodno imenu grupe i repertoaru, članovi su promenili identitete. Tako je Colin Bass postao Sabah Habas Mustapha.

Zabava sa Mustafama je trajala sve do 1991. godine, nakon čega je Bass zbrisao u Indoneziju. Šta je tamo radio, nemam pojma. Znam samo da je za deset godina snimio tri albuma kao Sabah Habas Mustapha i da je današnja pesma postala jedna od najpopularnijih indonežanskih pesama svih vremena. Toliko je popularna da je samo u Indoneziji ponovo snimljena barem u pedesetak verzija.

Za neupućene, Denpasar je najveći grad na ostrvu Bali. A ako volite egzotične ženske, evo i originalnog videa, pa sami prosudite o čemu se u pesmi radi.

Posle Indonezije, Colin Bass se skrasio nekoliko godina u Berlinu. Nekoliko godina kasnije vratio se u Englesku, da bi nedugo zatim skoknuo do Nigera. Prema poslednjim informacijama, trenutno je u Walesu, gde je otvorio studio i ima snimljen novi album. Aktivno žica lovu na sve strane kako bi ga objavio.

Čudan i vredan neki čovek. Šta li nam je sada spremio?… Just kidding