Opsesija: socrealistička autobuska stajališta

Ali stvarno: čovek je godinama išao uzduž i popreko po svim zemljama bivšeg SSSR i vredno fotografisao autobuska stajališta u gradovima i van njih, jer ona su unikatna dela čiji izgled je prevazišao utilitarnu dimenziju. Pogledajte.

Sve je počelo tako što je fotograf Christopher Herwig vozio bicikl negde po okolini Sankt Peterburga 2002. godine, pa primetio da se tu nešto čudno dešava kada je jednom obratio pažnju da među autobuskim stajalištima ni dva ne izgledaju isto. Onda se navadio da otkrije sve što se otkriti može, pa je krenuo na dugo putovanje, kako sam reče, “od Crnog mora do kazaških stepa”. Dvanaest godina i 30.000 km kasnije, projekat lova na ta mesta je proglašen završenim. A ove jeseni će biti objavljeno novo, kompletno izdanje knjige fotografija o autobuskim stajalištima SSSR-a.

Uzgred, Herwig je rešio da to izdanje finansira preko Kickstartera, tako što će u pretplati prodavati posebnu verziju knjige koja će se pojaviti u ograničenom tiražu od 1500 primeraka. To izdanje je rasprodato za dve nedelje.