GoPro, sledeća generacija: u svim smerovima!

Pre nego što pokrenete sledeći video zapis, jedno upozorenje.

Prvo, raširite sliku preko celog ekrana: ima potrebe za to. A drugo: zgrabite sliku mišem dok gledate film, pa je vucite u bilo kom smeru dok gledate i tako promenite ugao kamere.

EDIT: Ima i treće. Potrebni efekat pregleda, izgleda, radi samo u pregledaču Google Chrome. Do đavola. Ako imate kontrolno dugme u gornjem levom uglu slike, sve je u redu. Ako ne gajite Chrome na svojoj platformi, primite izvinjenje. Tnx Pribi.

Ovo je, naravno, reklama.

Ovo je, naravno, reklama i ja sa tim, naravno, nemam ni najmanji problem. Jer, znate kako je: genijalne stvari valja reklamirati. Dakle, o čemu je reč?

GoPro Hero je revolucionarna spravica za foto-video snimanje u raznim ekstremnim uslovima. Popularnost kamere je tolika da se danas smatra de facto standardom za snimanje svih ekstremnih sportova i live cam zapisa vožnji svih vrsta. Iskreno, mislim da je dovoljno revolucionarno već to što se interfejs za upravljanje sastoji iz jednog dugmeta, uz potpuni izostanak gomile dugmadi sa funkcijom X koja tzv. veliki proizvođači foto-video opreme toliko vole da ugrade u svoje proizvode. A koliko je ta kamerica zaista robustna, možda i sami znate. Prikazivali smo ovde primere, od kojih je najluđi onaj pad kamere sa 3000 metara u svinjac, nakon čega je nastavila da snima dok je bilo uslova (da li je iscurila baterija ili je nestalo mesta na kartici, nemam pojma). Pa onda ona veverica… A beše i drugih, što bi se ono na engrpskom reklo, ultimativnih testova u realnim uslovima.

Sada su proizvođači ove kamere spremili sledeći korak. Već neko vreme istražuju, a u sledeću generaciju ugrađuju “na prirodno” opciju sklapanja kocke od GoPro Hero kamera, gde se one, pomoću odgovarajuće plastične andrmolje, povezuju u sistem i snimaju kompletan prostor oko sebe. Film koji ste videli je upravo prezentacija tog koncepta. Sklopljeno sokoćalo koje radi taj posao izgleda ovako:

GoPro

Sad će zabrinutim kandidatima za korisnike ovog sistema samo preostati da se zapitaju hoće li dobiti neki popust tipa “platiš pet, dobiješ šest, sa sve plastičnom andrmoljom za sastavljanje kocke” i hoće li se taj sklop pokazati robustnim onako kako posnovna jedinica već ima reputaciju.

A to da nas očekuje i nova generacija VR filmova u kojima ćemo moći sami da biramo ugao posmatranja, ne treba nimalo sumnjati.

6 komentara na temu “GoPro, sledeća generacija: u svim smerovima!”

    1. Ah, do vraga. Nije da nisma posmislio, ali nisam proverio.

      Bespomoćno sležem ramenima. Ažuriraću prilog da napomenem.

  1. Instalirajte Crome, trebaće vam da bi gledali ovakva čuda.
    Spustite pogled na prvom prizoru, dole nešto pliva 🙂

    1. Ради и у ФФу, мада врти само улево, ал’ врти. А хромог нећу д’инсталишем да је још толики. Не мора Гугао баш све да зна.

  2. Instalirao Crome. Vredi da bi se gledala ovakva čuda.
    Spustite pogled na prvom prizoru, dole nešto pliva 🙂

Komentari su onemogućeni.