Mantra

Om Nama Shivaya, Shivaya Nama Om

To je kompletan tekst današnje pesme.

E, sada mi je već mnogo lakše da napišem nešto. Laughing out loud

Krajem 1975. godine engleski gitarista Steve Hillage je, zajedno sa svojom devojkom Miquette Giraudy, provodio poslednje dane u svojstvu člana jedne od najčudnijih grupa svih vremena, Gong. Već početkom naredne godine, vozeći se na krilima uspeha svog debitantskog solo albuma Fish Rising (1975), stisnuo je zube i krenuo u novu avanturu. Biografi tvrde da ga je na taj korak ohrabrio magični Tod Rundgren, koji je u to vreme bio na vrhuncu karijere sa svojom grupom Utopia.

LKako god da je bilo, Hillage & Giraudy su završili u SAD, a Rundgren ih je strpao u studio i pobrinuo se za zvuk i produkciju. Rezultat je bio album čudnog naziva L (1976) koji je, na neki volšeban način, stigao i do nas kao licencno izdanje.

Album je bio neobična mešavina obrada i originalnog materijala. Na njemu su našle mesta DonovanovaHurdy Gurdy Man“, malo poznata pesma Georgea Harrisona originalno snimljena za film Beatlesa Yellow Submarine – “It’s All Too Much“, kao i mantraOm Nama Shivaya“. Ostatak je neobična kombinacija inteligentnog gitarističkog divljanja, “svemirskih”, ambijentalnih klavijatura, psihodeličnih zvučnih začkoljica koje dominiraju pesmama poprilično slobodne forme – “Lunar Musick Suite“, sa svojih dvanaest minuta trajanja, najpribližnija je onome što je Hillage radio u Gongu.

Zvuk koji je ekipa prezentovala na ovom albumu bio je za ono vreme očaravajući, a ja sam najviše voleo, ni sam ne znam zašto, mantru.

Mantra je zvuk ili kombinacija zvukova u raznim hinduističkim tradicijama (nešto poput hrišćanske molitve) koji se ponavljaju. Na sanskritu, doslovno značenje reči bi bilo “alat za razmišljanje”. U simboličkom smislu, ona je, zapravo, “nešto na šta se um naslanja” – njeno ponavljanje trebalo bi da nam omogući povezivanje sa Univerzumom.

Om Nama Shivaya” jedna od najpoznatijih mantri i značenje joj je “volim, poštujem, obožavam… Šivu”.

I ovde moram da stanem. Ovo su suviše ozbiljne i komlikovane stvari o kojima, na žalost, jedva ponešto znam.

– * –

Puštam ponovo ovaj klip, mrmljam tekst mantre i pitam se hoću li se ikada povezati sa Univerzumom. I don't know smile