Neće biti nikoga drugoga na svetu

Hoy los olivos duermen y yo no duermo.
(Danas masline spavaju, a ja sam budna.)

Kako stojimo sa španskim jezikom? Ja slabo. A vi? Be right back

Nekada nije potrebno poznavati strani jezik da bi se uživalo. Samo poneki izvođači su sposobni da podele sopstvena osećanja sa slušaocem a da on pojma nema o čemu pevaju – u tome je, valjda, sva veličina i snaga prave muzike. Note

Concha BuikaBuika je posve neobična pojava. Od trenutka kada pusti glas, ostaneš potpuno paralisan. U njemu se čuju stotine kafana, neprospavane noći, dim cigareta, patnja, bol, severna Afrika, Andaluzija, sunce Mediterana i ko zna šta još.

Neki od novinara je nazivaju “kraljicom flamenka”. Slušajući današnju numeru, mogao bih da se složim sa tom konstatacijom. Ali to je samo deo onoga što ona u svojim pesmama nudi – na albumima koje sam preslušao muzika je originalna mešavina svega živog što može da se strpa u kovanicu world music. A pevanje na raznim jezicima samo govori o njenom kosmopolitizmu, univerzalnim porukama i razmišljanju bez predrasuda.

U tom kontekstu, nije ni čudo što joj je lista kolaboracija široka & raznovrsna – sarađivala je sa velikim brojem poznatih muzičara (Chick Corea, Nelly Furtado, Seal, Mariza…), a overila je i Sava centar 2013. godine. Na žalost, nisam bio na koncertu.

Gde li mi je bila pamet? Crying face