Sirotinjska

Preturanje po starim pesmaricama postalo je moderno među muzičarima. Mnogi su ih prelistavali poslednjih godina. Motivi su im različiti, a u svoj toj kakofoniji koja iz toga proizađe, retki su neki veći pomaci ili naročito uspešna “nova” tumačenja.

Poslednji koji me je smorio bio je Bob Dylan: posegao je u repertoar Franka Sinatre.

Nemam ja ništa protiv toga – meni je samo pri slušanju albuma Shadows in the Night (2015) bilo beskrajno dosadno. Kako zbog izbora pesama – neke su baš bajate i današnjoj publici je jako teško da se ubaci u atmosferu u kojoj bi one funkcionisale – tako i zbog Dylanovog poslovično očajnog pevanja. Preslušavanje se svelo na moje pokušaje da se skoncetrišem na muzičku pratnju koja je, kao i uvek, brilijantna. Samo tako mogu da se prežive pesme koje su u svojoj suštini “pevačke”, a izvodi ih čovek koji je daleko od velikog pevača.

Ima i obrnutih slučajeva, kada muzičari uzmu nešto ultra poznato iz rock & rolla i nepretenciozno od toga naprave – pravu bombonicu.

Grupa Bon Jovi teško da će zasvirati u našem džuboksu – više volimo one memljive pesme koje dolaze iz budžaka. No, ne mogu da im sporim da znaju da ubodu megahit koji će da se ori stadionima: to je već veliko umeće. O lovi koja kaplje posle toga i da ne pričamo – kada imaš album koji je 10, 15, 20 puta platinast, život postaje nepodnošljivo lep. Paradoks je samo u tome da je pesma “Livin’ on a Prayer“, u stvari, priča o sirotinji koja jedva sastavlja kraj s krajem, ali ko mari za to dok krdo fanova horski peva.

A i John Bon Jovi je tako lep & sexy, primetiće odmah naše čitateljke, bez obzira koje su godište. Send a kiss

Muzičari okupljeni u današnjem klipu su očigledno neki lokalci. Ali znaju posao i imaju ideju. Dovoljan im je i ćošak neke sobe da se pokažu. Pesmu koju svi znaju obukli su u ruho New Orleans Jazza koji se svirao dvadesetih, tridesetih, četrdesetih… godina prošloga veka, dodali pevačicu koja razbija i…

Voleo bih da se sretnemo u nekoj kafani. To je pravo mesto za ovakvu muziku. Be right back

– * –

P.S. Ako vam se pri gledanju ovog video snimka nešto učinilo poznatim, to nije bilo slučajno.