Utovar nedeljom, 12. april

Dok Šef i dalje jede neoverenu zaher tortu u jugozapadnom prikrajku Mariahilfer Straße, a vi se pitate šta ste Bogu zgrešili da morate svakog Uskrsa da doručkujete tvrrrrrdo kuvana jaja, sa svih strana od jutros stižu usklici radosti onih koji su Veliki post proveli u ubeđenju da je njegova suština u uzdržavanju od masne hrane…

da nije izvrnuto, bilo bi uvrnuto; a ti posle šalji dete u vojsku...Radujete li se Uskrsu. Radujete li se tucanju? Jeste li spremili jaja za danas i naredne dane? Radujete li se prenosu iz Skupštine i prenosu Blagodatnog ognja iz Tel Aviva? Uzgred, valjalo bi pitati bajne srpske novinare da li se piše veliko slovo B u reči “blagodetni”?

Što ‘no reče neko – Da nije smešno, bilo bi komično. Opet se pare poreskih obveznika troše nenamenski. I nebitno je da li je tako planirano u zakonskim aktima kojima je definisan državni budžet za ovu godinu, bitno je da se pare namenjene vojsci troše za religijski crkveni običaj. A crkva kô da je prijavila mesto prebivališta u nekom poreskom raju, pa u ovom (kao i svim drugim slučajevima) ka budžetskoj kase se obraća rečju daj, a nikad rečju na.

I nije to samo pitanje troškova angažovanja Vojske Srbije, jer trošak za vojnike koji će stajati ispred Skadra na Bojani Hrama Svetog Save postoji postrojavali se oni tamo ili ne. Pitanje je i troškova transporta iz Izraela do Srbije, a onda i duž Srbije (sa Kosovom), pa onda širom brdovitog Balkana, kao i svih onih koji će uzimati praznične dnevnice šetkajući se i pokazujući svoje iskeženo lice. Očigledno se ima para za dokazivanje nedokazivog, a nema se para za lečenje bolesne dece.

Možda bogougodnjaci misle da se deca leče molitvama, dok se oni sami za sopstvene potrebe i ne prijavljuju u red na magnetnu rezonancu. Za njih taj red ne postoji.

U međuvremenu, mi koji više volimo ovozemaljske teme okrećemo se događanjima u svemiru. Ako niste znali, a i ako jeste, u toku je eksperiment na čiju se ideju došlo i ranije, ali očigledno nije bilo uslova za tako nešto. A ni odgovarajućih aktera. Sada postoje, dva brata blizanca, obojica astronauti, učestvuju u eksperimentu koji bi trebalo da pokaže kako bestežinsko stanje, povećana radijacija, klaustrofobičan prostor,… utiče na ljudski organizam. I psihički i fizički.

Scott Kelly, Mark KellyOčekuje se da rezultati budu zanimljivi i da će ih biti napretek za dalja istraživanja, te da će svakako doprineti boljoj percepciji budućih “marsovskih ekspedicija” sa ljudskom posadom; korišćenje sada dostupnih tehnologija za svemirska putovanja garantuju da će put do Marsa trajati oko devet meseci. Više o ovom eksperimentu možete pogledati ovde.

I ideja da se odradi eksperiment paradoks blizanaca postoji od ranije. Čeka se pronađemo dobrovoljce. Smile Smile

Savet

Vi svakako znate šta će se kasno večeras dešavati na gusarskim portalima, zar ne?…

Citat nedelje dolazi od čoveka koji je seo, zašiljio olovku, napravio detaljnu šemu svakog zamešateljstva koje je hteo da opiše u svom svetu, a zatim to i uradio. Rezultat je najbolji svet koji smo ikada imali sreću da upoznamo. Citat se svakako tiče onog kako je njegov autor taj svet stvorio:

Ako ste sigurni u sebe… I verujete u svoje snove… I sledite svoju zvezdu… Ipak će vas pobediti oni koji vredno rade, uče i nisu tako lenji.

Teri Pračet

Kornjača!

Pa ti gledaj šta ćeš (AKA “pa ti de”).

130202

 

– Kako sam sretna što te vidim! – dočekala je zabrinuta žena muža na vratima.

– Otkud to sad…? – pita je on.

– Javili su na radiju da je neki idiot upao autom u reku!

Šta mislite o tri minuta perfektno provedenog vremena? Evo, ovako: kliknite na ovaj link, pa kad se otvori nova stranica, poslušajte savet da stavite slušalice, razvucite sliku preko celog ekrana (F11) i kliknite na “BEGIN”.

Blue

Reid Wiseman je sad već prilično poznat zahvaljujući svom upornom i veselom ćijukanju sa Međunarodne svemirske stanice i gomili sjajnih fotografija i ubrzanih video snimaka koje je napravio u svoje slobodno vreme. Tom čoveku je, očigledno, pogled na rodnu planetu predstavljao omiljeni izvor dobrog raspoloženja.

I pogled može da bude droga, zar ne?

Jaje!

Ne, stvarno, znate li ili ne znate šta će se kasno večeras dešavati na gusarskim portalima?

Zadnji dan na poslu pred penziju, poštar raznosi poštu. I tako… Od jednog bračnog para dobije novčanik, od gospođe sa II sprata hemijsku olovku, jedan dečak mu pokloni privezak…

sex eurosKad se na jednim vratima pojavi zgodna plavuša, uvede ga u kuću, odvede u krevet i prepusti se vatrenom seksu sa već u godinama zašlim poštarom. Nakon toga se poštar istušira, pa ga u kuhinji dočekao obilan doručak. Više zbunjen, nego sve ostalo, ćutke pojede doručak i kada je krenuo dobio je još 10 €. Tu više nije mogao da izdrži, pa upita da mu objasni čemu sve ovo.

– Pitala sam muža šta da Vam poklonimo za odlazak u penziju i uspomenu, a on mi reče: “Je*i ga… Daj mu deset evra”. A doručak je moja ideja.

Današnji predlog za čitanje nema baš nikakve veze sa aktuelnim praznikom:

Većina našeg sveta “zna” da se rak u Srbiji dobija od sekiracije (“stresa”), osiromašenog uranijuma i, uopšte uzev, NATO bombi. Tu zabludu, nažalost, ponekada podržavaju i pojedini stručnjaci čija visoka akademska zvanja prevazilaze njigova skromna znanja.
(…)
Pomoglo bi nam kada bismo prihvatili da su i građani Srbije podložni istim faktorima rizika kao i ostatak čovečanstva. Nekritično verovanje u sopstvena tumačenja mnogo puta nam se bolno osvetilo na svim poljima, uključujući i narušavanje zdravlja.

Nažalost, nama se ne može pomoći, jer da bi se ludacima pomoglo neophodno je razrešiti kvaku 22: učiniti da shvate da su ludi.

Jedna za buduću rubriku “sam pita, sam odgovara”:

Slika

Paralelno

Zaustavlja pandur automobil. Jebiga pirotske table. “A be. Ti vezan, žena vezana, dete vezano. Će se podavite za deset evra!”

Dakle? Jeste li se setili šta će se kasno večeras dešavati na gusarskim portalima?

Večeras na gusarskim portalima počinje jubilarno prolećno produvavanje optičkih kablova novim epizodama petog serijala “Game of Thrones“.

(Šef nije tu, pa možemo malo da ga olajavamo: kuloarima kruži neproverena priča u koju većina Samurajima Skoja doduše veruje – da je Grba ovisnik o ovoj seriji.)

Dišite duboko i blagovremeno se pripremite za borbu protiv vampira vampiri.

Protiv vampiri

Ili barem dišite duboko. Valja se.

Obaveštenje.

10374518_957124144322503_8693485246074474521_n

Šta znači kad nekog vozaš oko prsta? Je l’ ovo?

Ono...

I što bi rekao onaj…

I tako… Ne dozvolite makar na ovaj dan da vas tucaju u zdrav mozak, već im pokažite da i vi imate jaja (ako vam nije do jaja, već vam je došlo do grla):

Ko kome

Prijatan uskršnji ručak vam želimo!