Ој, кафано: џезва у Пироту

После Ниша, кретосмо ка Бугарској. Пошто нам се није журило, задржали смо се нешто у Пироту, да обиђемо тврђаву и да ручамо.

Тада сам већ почео контра страницу на свом шизофреном сајту (подељеном на енглески и српски део), насупрот оној са обичајима северноамеричких племена – овог пута поглед на Србију за странце, дакле почетнике. И требала ми је слика џезве.

20120820_12_19_40 pirot džezva

Кренули смо са пасуљем, пошто нам је већ било доста роштиља и ђаконија претходних дана. Кажу да је пасуљ немогуће уфркестити, ал’ ово је било близу. Оно, најели смо се и није то било ни тако лоше, ал’ смо га појели без неког одушевљења. Ни тамо ни овамо, скоро да је некад давно у студентској мензи умео да буде бољи.

Кафаница исто, ни тамо ни овамо, сва штогод у дрвету али без стила. Овај сто је чак незгодан, јер су даске доста размакнуте, па ако спустите чашу где не треба, може и да се изврне. Али – локација, локација, локација! Строги центар, поглед на трг, и место за паркирање на пет метара од стола, мало ли је.

И онда спазим, кад је неком келнер донео кафу, да сипа из џезве. А, тога још понегде има! Мора да падне фотка. Прво што ми је требала за сајт, а онда и зато да се документује. Јер већ се поприлично смањио број места где служе турску кафу, а да имају класичну бакарну џезву, то већ треба свећом тражити.

Мајстору казанџији ова баш није пошла за руком – место где је лемио је повелико, уме је то да буде много скромније.

Сад ми нешто пада на ум да сам можда могао да ухватим бољи угао… али не, то би већ била намештаљка. Овако је боље, из овог угла се кафа дочекује кад седите за столом, и оно фино замирише чим потече из џезве. И би добра кафа, опростисмо им онај пасуљ.

3 komentara na temu “Ој, кафано: џезва у Пироту”

  1. Ово по правилу слушам у колима, где некако чешће дође на ред, ал’ сад си ме натерао да обратим мало више пажње на текст. Добар!

 1. Aca je, verovatno, najbolji tekstopisac koji se pojavio u Srbiji u poslednjih 20 godina. On je savršena kombinacija uticaja, recimo, Balaševića & Štulića, sa blagim šumadijskim šmekom (Levač). Žalosno je da danas bukvalno preživljava od pisanja tekstova za narodnjake – i to za one koje mrzi iz dna duše.

  Evo još nekih dobrih pesama, dok nešto više ne napišem o samoj grupi…

  Jedna neozbiljna…

  https://www.youtube.com/watch?v=Cwyh91KhNxA

  … i jedna vrlo ozbiljna, nad kojom se treba zamisliti.

  https://www.youtube.com/watch?v=0Y3RnG20YGg

  Haug! 🙂

Komentari su onemogućeni.