Otkrivanje Beča: Mariahilfer Strasse

Veća fotografija je ovde.

Blještavi izlozi u šarenim ulicama u pešačkim zonama: to je postao stereotip konzumerizma. Kao i svaka druga bogata metropola, Beč je pun izloga sa sjajnim brendovima, skupim artiklima i raznim predmetima čija cena nema veze sa ekonomskim kategorijama. Grozili se vi toga ili ne (bar pred drugima, a priznajte sebi ono što je potrebno zarad istine), trgovački aspekt oblikuje svaki grad i zbog toga je taj grad nemoguće opisati bez pogleda i na taj sadržaj.

Beč ima nekoliko zona trgovine. U našem hodanju, neizbežne su bile dve ulice. Jedna je Kärntner Strasse, u strogom centru grada, koja je krcata planetarno najpoznatijim brendovima. Ulica koja je više prilagođena onima koji moraju da rade da bi zaradili novac jeste Mariahilfer Strasse. Iako se nismo bavili kupovinama (ako izuzmemo Mocart kugle), te ulice su bile neizbežne u našem kretanju, pogotovo drugopomenuta. Put od hotela do centra nas je vodio kroz Mariahilfer Strasse i njome smo više puta pešice prošli celom dužinom (tj. celom dužinom “trgovačkog” dela ulice).

Večernje fotke su posebno efektne, a ja se večernjim scenama bavim po principu “teško žabu u vodu naterati”, pa je fotka na ovu temu koju sam  za vas odabrao morala doći iz te zone. A to što cela zgrada blješti, nisam ja kriv. Winking smile