Otkrivanje Beča: Šenbrun

Veća fotografija je ovde.

(Sad bi Rusty rekao: “Fuj! Razglednica!”)

Dvorac Šenbrun je, pre svega, materijalni artefakt istorije besa jedne carske dinastije na jednom mestu. O tom sadržaju radije ne bih ni da razmišljam, a kamoli da pišem ovde. Uglavnom, ovo je jedno od onih mesta na svetu za koja kažemo “nema dalje od ovog”. Međutim, postoji nešto što nisam mogao u prvom času da ukapiram, neka specifična izuzetnost koja Šenbrun odvaja od ostalih mesta u Beču. I tek kad sam najzad krenuo da preslažem fotografije iz Beča po temama, a ne po hronološkom sledu boravka tamo, poredeći Šenbrun sa drugim palatama, ukapirao sam o čemu je reč.

Šenbrun je dizajniran po principima koji spolja nisu toliko kitnjasti (naglasak je na “toliko”, a ne na “kitnjasti”, jer i ovde ima te silne “fasadne plastike”). U kombinaciji sa ogromnošću te zgrade (1441 soba!), postoji neka zadivljujuća otmenost koja prevazilazi sve one bogato i prebogato ukrašene zgrade, neka prosta nadmoćnost koja je zbilja obeležje careva.

Kad pogledate unutra, ova moja teza padne u vodu uz glasno “buć!”, ali svejedno, sada više ne mogu da prestanem da posmatram Šenbrun drugačije nego kao mesto koje svojom pojavom isijava nadmoć nad svima koji mu priđu.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte NEĆE biti objavljena. Obavezna polja su obeležena zvezdicom *

CAPTCHA ImageChange Image