Peruvantura

Za početak, nema šta veliko da se priča. Raširite sliku preko ekrana, zavalite se i prepustite uživanju tokom četiri minuta. Ovo je video-beleška o egzotičnoj zemlji.

Hiperprodukcija video sadržaja je dovela do toga da neki ljudi besomučno pokušavaju da opravdaju svoju kreativnost gurajući u video-montažu ponešto što je ponekad čak pomalo i originalno. Nije to lako: želite da se u sineastičkom pogledu razlikujete od drugih, a pojma nemate ko sve, kako i koliko pokušava to isto. Uticaji su postali globalni, pa više ne možete da znate kako baš neko drugi, na suprotnom kraju sveta, ovog časa nalazi isto rešenje za rez kadrova u svom dokumentarcu (snimljenom na istom mestu) kao što ste ga vi baš juče našli.

Postmoderni pristup, u kojem pravite slobodne kombinacije, jedino je rešenje. Moderno je biti svoj, pa zašto ne biste pošećerili ono što svi drugi vole da posole? Tek je moderno biti hipster, pa je možda trebalo da se setite da taj pohod na Maču Pikču upriličite sa kakaduom na ramenu ili vozeći bicikl skroz od tih pacifičkih plaža na kojima talasi iz čista mira dostižu po 5-6 metara, raj surferski.

Međutim, niste se setili da to učinite. Vašu montažu je neko opisao kao “režijski postupak maznut od reditelja X/Y/Z” ili “stoti, jubilarni klon filma A/B/C”. Razočarani ste i najzad donosite odluku da prodate video-kameru i kupite neki lagan fotoaparat. Već sada tačno znate kako ćete obraditi fotke koje još niste ni uslikali, ne znajući da se neko već setio iste fore… Niste naučili ništa. Nećete ništa naučiti. A na putovanju svog života ste zaboravili da se opustite i gledate.

Šteta. Propustili ste da budete deo avanture.

– * –

Uspevate li da snimite skup fotografija ili film tokom nekog putovanja i da pritom uživate u boravku na novom mestu? Kakvo je vaše iskustvo sa najzanimljivijeg mesta koje ste u životu pohodili?